Реклама / Ads
13| 3462 |03.09.2021 НОВИНИ

Калоян Янков: Ще поканим Ахмед Доган на изслушване в комисията ”Росенец” на 14 септември

.
Калоян Янков
“Във вторник има извънредно заседание на Народното събрание от 11:00 часа. Свикал съм комисията “Росенец” в 09:00 часа - преди заседанието на парламента, където ще гласуваме поканата до г-н Доган за изслушване”. Това каза в интервю за ФАКТИ адв. Калоян Янков, народен представител от “Демократична България” и председател на временната парламентарна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на "Росенец".
 

“Ще поканим г-н Доган за следващия вторник, което се пада 14 септември”, каза още той. Припомняме, че на предходното заседание на комисията на 31 август отправянето на покана към почетния председател на ДПС Ахмед Доган за изслушване, беше гласувано, но не беше прието заради липса на кворум.

 

"Във вторник има извънредно заседание на Народното събрание от 11:00 часа. Свикал съм комисията “Росенец” в 09:00 часа - преди заседанието на парламента, където ще гласуваме поканата до г-н Доган за изслушване." - каза Янков.

 

"Ще поканим г-н Доган за следващия вторник, което се пада 14 септември. Ако президентът не ни разпусне до 14 септември, ще имаме заседание и следващия, и по-следващия вторник, така че ще можем да го изслушаме. Ако ни разпусне обаче, вероятно ще има комисия в следващия парламент, на която ще обсъждаме тези въпроси. Нашата комисия на практика не може да си свърши изцяло работата. Дори и тримесечният срок, който ни беше отпуснат, не е изтекъл." - заяви Калоян Янков

 

"Документите в комисията са в размер на 1600 файла. Във всеки файл има обикновено по една преписка - тоест молба, приложени документи, резолюции и т.н. Имаме доста материали. Аз успях да се запозная с всички, тъй като бях в карантина 14 дни, имах достатъчно време. Три сгради - основната сградата, тоест основният сарай, едно допълващо пристрояване до него и басейнът нямат дори разрешение за строеж, за да могат, ако са построени съгласно инвестиционните проекти, да получат и разрешение за използване. Доколкото зная, собственикът на сградата е подал някакви документи за издаване на разрешение за използване, така че в най-добрия случай там ще има 4 законни сгради от общо 18 обекта и съоръжения. Те могат да получат тези разрешения, ако са построили законно и съгласно правилата.

 

Останалите обекти и съоръжения обаче нямат документи, нямат разрешения, нямат нищо. Те трябва да бъдат съборени, като тази процедура е започната. Не е завършена поради липса на средства, тъй като офертата за събарянето на сградата от 240 кв. м. е около 60 хиляди лева." - каза той.

 

"Кеят е съвсем отделен казус. Той е най-фрапантният случай според мен, защото този, който си приписва собствеността над кея, на практика е излъгал, че кеят е строен през 80-те години. С невъоръжено око и използване на безплатни програми е видно, че този кей в голямата си част - 80%, е строен през 2019 година. На всичкото отгоре, това е специален обект, който е в акваторията на Черно море, изискват се разрешения, съгласувания с министерства. Той наистина няма никакви книжа, никакви - няма инвестиционни проекти, разрешения за строеж, документи по строежа, защото строежът на всяка сграда се придружава от съответната документация, за определени извършени етапи на строителството, заверяване на конструкции и т.н. Трябва да има доста сложна документация, тъй като този кей е първа категория строеж, но няма абсолютно нищо за него. Той няма и как да се узакони. Този кей фокусира в себе си цялото беззаконие, което е царяло в “Росенец” в продължение на 7-8 години." - коментира Калоян Янков.

 

"Доган не е собственик на имотите. Те са собственост на две фирми - “Хермес солар” и “Стрейтлайн”. Този имот обаче се управлява изцяло в интерес на г-н Доган. Той го използва по четири месеца годишно от 2016 година насам, организира там посещения на свои хора - както на 11 юли миналата година, когато там имаше симпатизанти на ДПС като контрадемонстрация. Поради тази причина ние искаме да изслушаме и човека, който е единственият ползвател на този имот. За мен този имот се управлява в интерес единствено на Ахмед Доган." - каза народният представител.

 

"Ако президентът разпусне Народното събрание до 14 септември, няма да има време за доклада. Започнал съм да пиша част от него, но на практика няма да има време да приемем доклад, тъй като има още работа. Нужно е да изслушаме Ахмед Доган, предходния областен управител на Бургас и още веднъж Община Бургас. Едва след това трябва да подготвим доклада, да го прегледат в рамките поне на седмица, да добавя към него. Самата процедура по приемане на доклада е в рамките на поне две заседания и може би за това време няма да има. Комисията ни е създадена с тримесечен срок и този срок няма да е изтекъл до разпускане на НС. За съжаление. Не знаем обаче какво ще се случи, работим в ритъм и темпо - възможно най-бързо, за да може, ако случайно имаме време, да си свършим работата." - допълни Янков.

 

На въпроса от кого трябва да се търси отговорност за всички тези сгради, Калоян Янков отговори: "След като изготвим доклада и видим състоянието от 360 градуса, тогава можем да кажем окончателно. Предварително, от това, което виждам, най-голяма отговорност, тъй като е ангажиран в най-голяма степен с този процес, носи бившият областен управител и областната управа като институция. На второ място, Агенция по геодезия, картография и кадастър - извършвали са вписвания на имоти там доста активно. На трето място, Община Бургас. Това са трите институции, които са най-силно замесени в този казус. Те или са правили нарушения, или не са виждали нарушения. Разбира се, има и други - например пристанището е съгласувано с министъра на отбраната - тогава Красимир Каракачанов, с министъра на транспорта - Росен Желязков, с министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Нито един от тези трима министри явно не е използвал Google Earth и не е видял, че този кей няма как да е построен през 80-те години на миналия век, а е построен през 2019 година. Те също носят отговорност."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4274 |01.09.2021 Калоян Методиев: Новият политически проект около президента е в напреднала фаза на изграждане . 9| 3940 |01.09.2021 Янков: Всеки български гражданин е задължен да се отзове на покана за изслушване. Какъв е Ахмед Доган, че да не дойде? . 22| 5330 |27.08.2021 Симеон Дянков: Има възможност за широка коалиция с ГЕРБ . 4| 3620 |27.08.2021 Калоян Велчев: Ключът за съставяне на правителство е у Слави Трифонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads