Реклама / Ads
4| 4031 |13.10.2018 НОВИНИ

Калоян Паргов: Реституцията на имоти, като къщата на Яворов, беше огромна грешка

.
Калоян Паргов
Реституцията на имоти като къщата на Пейо Яворов беше огромна грешка, която държавата допусна преди години. Това заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов по повод новината, че къщата, в която е живял българският поет и революционер, е обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител.
 

"БСП винаги е настоявала да не се допуска реституиране на такива имоти, като къщата на Пейо Яворов. Държaвaтa трябвaше дa търси други мехaнизми зa обезщетявaне нa собствениците. Какво по-голямо доказателство за правилността на нашата позиция от това, което се случи с къщата на Яворов?! Този лош и срамен пример трябва да е сигнал за управляващите не само в Столична община. Мисля, че е крайно време и Министерството на културата да помисли за трайно разрешаване на проблема със собствеността на подобни имоти и запазването на културно-историческото наследство, коментира Калоян Паргов. - Сега е много важно дa бъдaт осигирени средствa, с които къщaтa-музей дa бъде ремонтирaнa, a сбиркaтa - рестaврирaнa".

 

Според Калоян Паргов един от най-големите български поети на ХХ век, какъвто е Пейо Яворов, не заслужава подобно безотговорно отношение от следовниците си. Още повече, че в началото на 2018-а беше отбелязана 140-ата годишнина от рождението му.

 

"През 2018-а честваме и 105 години от основаването на Съюза на българските писатели. Предвид тези две годишнини, не можем да допуснем къщата-музей на Пейо Яворов, която е един от културните символи на София, да бъде продадена на публичен търг от частен съдебен изпълнител, коментира още Калоян Паргов. - С колегите от групата на БСП настояваме Столичният общински съвет да разгледа доклад с предложение за закупуване на тази къща. След като управляващите в Столична община харчат толкова много средства за ремонт на инфраструктурата, мисля, че ще намерят един милион, за да откупят този символ на културата в града ни. Управляващите постоянно твърдят, че културно-историческото наследство е важно и трябва да бъде пазено. Ето, че дойде момент, в който трябва да го докажат и с действията си".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3570 |09.10.2018 Калоян Паргов: Въпросът за местния референдум е прекалено важен, за да се подиграват с него управляващите в СО . 11| 4036 |07.10.2018 Калоян Паргов: БСП пое курс към властта и сега търсим съюзници . 2| 4142 |05.10.2018 Калоян Паргов: Кметът Фандъкова ще трябва да изпие горчивата чаша до дъно . 1| 3767 |27.09.2018 Калоян Паргов постави 5 въпроса на управляващите в СО по темата ”Образование”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads