Реклама / Ads
4| 4217 |06.10.2023 НОВИНИ

Калоян Паргов: Нужен е национален консенсус и смели решения за справяне с демографската криза

.
Калоян Паргов
Дали демографската криза ще прерасне в демографска катастрофа, или не, зависи от смели политически решения и изработването на нова държавна стратегия. Нужно е постигане на национален консенсус, тъй като ни трябват смели решения сега, а времето за решения изтича. Това каза председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи д-р Калоян Паргов по време на дискусията „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“, организирана от делегацията на българските социалисти в ЕП.
 

Председателят на СИНПИ бе модератор на панела „Демографската картина в числа и прогнози – България 2050“, в който взеха участие доц. д-р Георги Бърдаров, замeстник-декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, гл. асистент д-р Борис Казаков от Национален институт по геофизика, геодезия и география при БАН, Антоанета Иванова - председател на УС на Национална мрежа за децата, Цветелина Пенкова - член на ЕП от групата на С&Д, Димитър Бранков - съветник на председателя на БСК, Любослав Костов - вицепрезидент на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и социлогът Чавдар Найденов.

 

„Не трябва да наричаме демографския проблем „катастрофа“ или „бедствие“, защото когато говорим за „катастрофа“ и „бедствие“, това означава безнадеждност, точка, от която няма връщане. Нека да я наричаме „криза“, защото все още има шанс и надежда“, каза в встъпителното си изказване Паргов.

 

По думите му основните причини за демографската криза са раждаемостта, смъртността, висока заболеваемост и условията за продължителен живот.

 

„Факторите, които влияят върху демографската криза, са политическата нестабилност, социалното разслоение и дълбоките регионални диспропорции, които наблюдаваме. Индикатори за тази криза са загубата на социален оптимизъм, на ориентири за бъдещето, миграцията“, обясни Калоян Паргов.

 


.

 

Според него въпросът, който трябва да си поставим днес, е как да спрем тази негативна тенденция. Прекратяването на тази негативна посока, в която се развиват демографските процеси в България, и евентуалното нейно преобръщане не може да стане по линията на натрупване на идеи и политики само за насърчаване на раждаемостта, защита на майчинството и стимулиране на младите семейства. Най-често политиците прибягват именно до тези инструменти по време на бюджетната процедура всяка година.

 

„Усилията трябва да се насочат преди всичко към стабилизация на политическата среда, реставрация на доверието в институциите, преодоляване на имуществените и регионалните неравенства“, счита д-р Паргов.

 

Той отбеляза, че неслучайно темата на днешния форум поставя в центъра си цената на неравенствата, на които ние днес сме свидетели, и нуждата от радикално реформиране на социалните системи, които във всяка една бюджетна процедура стават „дъвка“ на всички в Народното събрание, надпреварвайки се кой повече да наддава в една или в друга посока.

 

Дали демографската криза ще прерасне в демографска катастрофа, или не, зависи от изработването на една чисто нова държавна стратегия и от смели политически решения. Нужно е постигане на национален консенсус, тъй като ни трябват смели решения сега, а времето за решения изтича.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4376 |06.10.2023 "Алфа Рисърч": Коалицията на национално равнище няма да бъде определяща на местно ниво . 8| 4526 |06.10.2023 Промяната на Конституцията на България се отлага . 9| 4434 |06.10.2023 Да има отделен закон за служебните правителства, ще предложи ген. Атанасов . 0| 4355 |06.10.2023 Министър Стоянов съобщи за близо 150 сигнала, свързани с изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads