Реклама / Ads
0| 4093 |06.10.2023 НОВИНИ

"Алфа Рисърч": Коалицията на национално равнище няма да бъде определяща на местно ниво

.
Боряна Димитрова
Не смятам, че коалицията на национално равнище непременно ще бъде определяща за остротата на битката на местно равнище. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ социологът и управител на социологическата агенция "Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова.
 

"Не можем да говорим, че формиралата се в краткотрайна перспектива коалиция на национално равнище ще сложи толкова сериозен отпечатък върху местно равнище. Много повече ще гледаме балотажи или противопоставяне на личности, които си имат своята тежест, на партии, които си имат своите дефицити и своите тежести по места. Да не говорим, че в по-малките общини са изключително силни местните коалиции, които доста сериозно диктуват ситуацията по места", добави социологът.


По думите на Димитрова, местните избори се отличават с това, че поставят много по-силно в центъра специфични местни конфигурации. Това са местни фигури, които са известни като хора с тежест, хора с репутация, хора, които понякога дълги години са в дадено населено място. Те до такава степен са се сраснали с мястото, с решаването на едни или други проблеми, че хората ги възприемат много повече като личност, като хората с тежест, плюсове и минуси, отколкото като представители на нещо толкова мимолетно, което се е появило сега и обозначавано с термина "сглобка“.


"Има места, където се вижда, че почват да пробиват и да се представят по-ярко кандидати на местни сдружения. През последните 3-4 години нарасна активността на различни местни сдружения, които имат свои местни каузи. Те успяха да се оформят, да станат разпознаваеми местни личности, които сега се явяват на местните избори. Наличието на по-силна конкурентна битка и по-ясни алтернативи, измежду които хората да избират, е един позитивен процес за българското общество. Възможността за избор винаги вдига качеството на представянето и взискателността на хората. Точно заради това на тези местни избори ще имаме една по-сериозна конкуренция“, добави Боряна Димитрова.


В Бургас и Стара Загора вероятността сегашните кметове да бъдат преизбрани е много по-голяма, смята още социологът.


"Пълна гаранция няма за никого. Всеки трябва да се явява с максимума от силите си, но там има един много голям шанс за повторен мандат. Самите градоначалници на Бургас и Стара Загора, в различни видове проучвания, се ползват с висока степен на доверие и подкрепа на гражданите, не само от издигналите ги сили, но от едни много по-широки местни общности. Второто нещо, което прави впечатление на двете места е това, че опозицията не се явява с единни, със силни, с обединени фигури. Разпиляването чрез няколко кандидата от страна на опозицията намалява силата, тежестта, авторитета на тези фигури, които се явяват", смята още тя.


"Добре е партиите да си дават сметка, че представителството в местната власт е ключово за тяхното политическо дълголетие", каза още Боряна Димитрова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4176 |06.10.2023 Промяната на Конституцията на България се отлага . 9| 4117 |06.10.2023 Да има отделен закон за служебните правителства, ще предложи ген. Атанасов . 0| 4012 |06.10.2023 Министър Стоянов съобщи за близо 150 сигнала, свързани с изборите . 4| 4002 |06.10.2023 Седми час депутатите обсъждат на първо четене промените в Конституцията. Не се размина без остри реплики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads