Реклама / Ads
3| 14064 |30.04.2017 НОВИНИ

Калпакчиев: Прокурор със смело сърце може да разследва Цацаров

.
Калин Калпакчиев
Нещата са опрели до кокала. Тази препратка към мафиотските знаци/ отрязаните агнешки главички пред ВСС/ не е случайна. Преди 3-4 години тези хора, с агнешките главички, бяха изпратени да лепят некролози на Камен Ситнилски, който по-късно почина. Това каза Камен Калпакчиев от ВСС в „Честно казано с Люба Кулезич“ по БиАйТи.
 

 Болната Темида ще продължава да линее, ако не търсим причините за случващото се с хладен разум. Равнодушието позволява на мафията да превземе  държавата.  Това е последната крачка пред пълния ках, пред пълния упадък. Това, което се случва с ВСС се дължи на това, че през  последните 26 години съдебната власт не е независима. Тя е замислена като такава. ВСС в този му вид, продуцира зависимост. Случилото се със Сотир Цацаров показва, че той е наказателно неотговорен, недосегаем. Той се поставя над закона и морала. Той каза, че не дава отговори на никого.

 

Много наблюдатали виждат, че са създадени нетърпими отношения между членовете на ВСС. Всички наши конфликти се дължат на принципни сблъсъци, идейни и ценностни. Трябва на нормален език да обясним за какво става дума.  Нападнаха председателя на ВКС Лозан Панов, но те не разбират, че всеки един съдия и прокурор, който бъде избран, не дължи „благодарност“ на когото и да било. Но тези хора така разбират правосъдието-като банка за услуги.

 

Моите уважения към полицеската школа , но голяма част от тези хора са я завършили.  Октомври нашият мандат приключва. Трябва там да попаднат хора с нравствена устойчивост. Шестима от тези членове пряко ще бъдат избрани от съдиите. 11 се избират от НС. Нашето настояване е да се избират личности с качества-нравствени и професионални. Но те търсят благодарност.  Най-лесно се дискредитира една позиция, като омаскариш този, който говори.

 

За мен е ясно, че ние не защитаваме чужд интерес. Трябва да настояваме за реформа в прокуратурата, която да доведе до скъсване със съветския модел, която действа целесъобразно. Трябва да има професионален и граждански натиск за това. Но това изглежда невъзможна мисия. Гражданите са апатични.  Хора, ако няма независим прокурор, справедливостта загива . Ако няма независим съд, който тълкува закона с широта и обща култура, няма да се случи нищо.

 

Тоталитарните порядки се възродиха в съдебната система. Това не е само при нас, но и в Полша и Унгария. Има шанс в това съдиите да бъдат в предната позиция на свободните граждани.

 

Отказът на Цацаров да дава отговори за срещата в ЦУМ е много скандален. Той се постави над моралните устои. Трябва да се настоява този въпрос да бъда решен. Тази ситуация не може да се остави така. Нищо контретно няма срещу Лозан Панов. Когато главен прокурор отива на среща в ЦУМ, това изглежда нередно и  уронва авторитета на съдебната система. В сайтове пуснах снимка, че говоря на улицата с Христо Иванов. Срещата в ЦУМ и разговорът ми на улицата с Иванов са пример за това кое е редно и нередно.

 

Главният прокурор не опроверга Сашо Дончев. Във ВСС  са парализирани от  страх, включително и  съдиите. Членовете на ВСС се страхуват. Те виждат, че всесилната съветска прокуратура има неограничени лостове за натиск.  Прокуратурата е източник за шантаж, корупция и зависимост. Ние имаме оръдие, което безконтролно се използва. За това имаме съгласие на политическитие субекти, че това състояние трябва да продължи. 

 

Дори в сегашната ситуация, в която прокуратурата изглежда напълно недосегаема, има теоретична възможност главният прокурор да бъде разследван или да му се поиска оставката. Трима души от прокурорската колегия на ВСС могат да задвижат процедура по искане оставката на Сотир Цацаров. Това няма да се случи. Ако, обаче се намери един прокурор със смело сърце, той може да разследва главния прокурор. Засега това е само теория, но един ден теорията може да се превърне в практика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4173 |28.04.2017 Асоциацията на прокурорите брани Цацаров като Матросов . 0| 3752 |26.04.2017 Цял работен ден прекараха прокурорите в НЕК . 0| 3841 |26.04.2017 Петима прокурори атакуваха НЕК . 4| 4476 |24.04.2017 Протестиращи пак искат оставката на главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads