Реклама / Ads
1| 2351 |07.07.2023 НОВИНИ

Към 327 000 хора и семейства ще получат помощи за отопление

.
Източник: личен архив
Около 327 000 хора и семейства ще получат помощи за отопление за предстоящия зимен сезон. В сравнение с миналата година броят им ще се увеличи с над 25 000.

Разширяването на обхвата на програмата за целево енергийно подпомагане на Министерството на труда и социалната политика е в резултат на направените нормативни промени, които улесняват достъпа до подкрепа на хората от уязвимите групи.

 

Размерът на помощта за отопление за целия предстоящ зимен сезон (1 ноември 2023 г. – 31 март 2024 г.) ще бъде 546,95 лв., което е с 4,47% повече в сравнение с миналата година. Повишаването е съобразено с решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на електроенергията за бита от 1 юли.

 

Увеличението на пенсиите от 1 юли с 12% няма да лиши пенсионерите от помощи за отопление. За да не се допусне отпадане от подпомагане, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова издаде заповед за определяне на корекционен коефициент, благодарение на който при преценка на достъпа до подкрепа доходът от пенсии ще бъде намаляван с 12%, с колкото е осъвременяването им.

 

Заявления за помощи за отопление се подават от 1 юли до 31 октомври 2023 г. в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) – лично от заявителя, чрез лицензиран пощенски оператор, включително чрез услуга за електронна препоръчана поща, по реда на Закона за електронното управление – с квалифициран електронен подпис или чрез Системата за сигурно електронно връчване.

 

Право на целева помощ за отопление имат хората и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявление-декларацията е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп съобразно възрастта, семейното положение, наличието/липсата на съжителство, възраст на децата и тяхната учебна заетост и други важни обстоятелства, характеризиращи степента на уязвимост (бременни жени, родители, отглеждащи сами децата си).

 

За да получат помощ за отопление, безработните в трудоспособна възраст задължително трябва да са се регистрирали в бюро по труда най-малко 3 месеца преди подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 2667 |05.07.2023 Хората на Радев и ГЕРБ в СЕМ запазиха Момчилова начело на регулатора . 0| 2309 |05.07.2023 Изчезваща нация ли сме? Над 65% от българските семейства са с едно дете . 1| 2337 |05.07.2023 Осъдени за педофилия и трафик на хора няма да имат право да работят с деца, предвижда законопроект на ПП-ДБ . 38| 2868 |01.07.2023 Васил Терзиев: Ако бъда избран за кмет, ще заложа на диалога с хората, с гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads