Реклама / Ads
3| 2728 |10.05.2021 НОВИНИ

Камелия Нейкова: Изборният процес не трябва да е ангажимент само на един орган, а на цялата държава

.
Камелия Нейкова Източник: БГНЕС
Машинното гласуване и въобще изборният процес не може да бъде ангажимент само на един орган. Това не бива да се разбира като бягане от отговорност. Изборният процес е много важен и трябва да бъде ангажимент на държавата. Тоест всички институции, които имат отношение към този процес да работим в синхрон, взаимодействие и много добър диалог. Надявам се, че това ще бъде така и сега.
 

Такава надежда изрази пред БНТ избраната за председател на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Тя коментира още, че са неоснователни политическите обвиненията към ЦИК при неуспех на избори.

 

Тя определи машинното гласуване като добро решение, като разкри обаче, че то крие своите рискове, защото все пак това е технология. Въпреки това призова то да не се обрича на провал преди да е започнала работа ЦИК.

 

„Машинното гласуване има организационни и технически проблеми, които трябва да намерят своето решение. В закона има текстове, които гарантират, че ако има проблем с машинното гласуване, то да продължава с хартиени. Ще има отпечатани хартиени бюлетини, колкото е броят на гласоподавателите. ЦИК трябва да приложи закона такъв, какъвто е“, уточни Нейкова. По думите ѝ сериозно предизвикателство е логистиката, доставката на машините в чужбина, както и тяхната техническа поддръжка.

 

„Състоянието на машините за гласуване предстои да бъде установено. В публичното пространство в последните дни стана ясно, че договорът, който е сключен между ЦИК и доставчика на машините, има някакви проблеми. Цената все още не е платена. Не знам дали собствеността е прехвърлена на държавата. Говори се и за някакви проблеми, които евентуално мигат да доведат до правни спорове, до съдени производства. Дали това е така, ЦИК ще може да устави след като встъпи в своите правомощия. Доколкото имам информация договорът е с предмет на закупуване на 9 600 устройства за машинно гласуване. Те бяха осигурени на изборите на 4 април. Колко още машини ще са необходими е въпрос на анализ. Между 300 и 500 машини ще са необходими още, за да се осигурят всички избирателни секции, които съгласно ИК трябва да бъдат с машинно гласуване. Изборният кодекс дава възможност обществена поръчка да се изпълни в по-кратки срокове, до края на седмицата вероятно ще има яснота, ако утре бъде издаден указът за назначаване на ЦИК“, отчете новоизбраният шеф на Комисията.

 

Нейкова каза още, че няма да се налага преписване на хартиения протокол от машината, което значително ще улесни процеса след края на гласуването.

Карантинираните лица ще могат да гласуват там където са поставени под карантинирани, както и ще могат да подават заявление за гласуване под карантина и в самия ден на вота. ЦИК предстои да реши при какви условия ще се случва видеозаснемането, важно е то да бъде в съответствие със защитата на личните данни.

 

„Към този момент не се знае каква ще бъде сметката на предсрочните избори. Срокът за приемане на план-сметката е не по-късно от 55 дни преди изборния ден. Това предстои да се случи с решение на Министерския съвет“, уточни Камелия Нейкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3012 |07.05.2021 Камелия Нейкова при президента: Тази ЦИК трябва да започне с летящ старт . 17| 7332 |07.05.2021 Камелия Нейкова е новият шеф на ЦИК . 9| 3040 |04.04.2021 Изборният ден няма да се удължава . 10| 3161 |04.04.2021 Изборният туризъм е по-силен от COVID: Безплатни PCR тестове и билети са новите кебапчета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads