Реклама / Ads
5| 3020 |07.05.2021 НОВИНИ

Камелия Нейкова при президента: Тази ЦИК трябва да започне с летящ старт

.
Източник: БГНЕС
Тази ЦИК трябва да започне с летящ старт, тъй като изборите са много скоро. Това каза избраната за председател на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова по време на изслушването на предложените кандидатури за членове на ЦИК при президента Румен Радев.
 

„Още в първата седмица ни предстои усилена работа. Според мен новите промени в Изборния кодекс са голямо предизвикателство. Аз съм привърженик на машинното гласуване, улеснява работата на изборния процес. Има много грешки в хартиения протокол. Много ще бъде важен въпросът с логистиката на машините, особено извън страната. Трябва да прилагаме Изборния кодекс такъв, какъвто е“, добави тя. Нейкова не пропусна да благодари за доверието, което й е гласувано и на ПП „Има такъв народ“, че е издигнала кандидатурата й.

 

„Аз също съм привърженик на машинното гласуване, но има рискове - това са логистиката, сертифицирането. Ползите са огромни - да се преборим с недействителните бюлетини, машините помагат да се реши корпоративният вот“, отбеляза президентът Румен Радев. Според него въпреки това трябва да се минимизира рискът, който носят машините по време на изборния процес. 

 

„Изборите са стожер на демокрацията и от тях зависи да имаме легитимна институция. Изключително важен е съставът на ЦИК. Изключително важно е доверието на гражданите, където и да се намират по света, да имат доверие в тази институция. Важен елемент е публичността и тя започва с днешното изслушване“, каза в началото той.

 

„Вие можете ли преди да е издаден указът да подготвите избори на 4 юли? Следващата седмица ще разпусна Народното събрание, ще назнача служебно правителство и вашата работа ще започне като нова Централна избирателна комисия“, разкри държавният глава.

 

Предложеният от „Демократична България“ Цветозар Томов смята, че хората трябва да бъдат убедени в разумността на машинното гласуване. „Става въпрос за промяна на технологията, необходима е и добра информационна кампания. Не трябва да се подценява и пандемията, проблемът с гласуването на карантинираните и изолираните лица трябва да бъде превантивно разрешен. В ЦИК не сме и не бива да бъдем партийни представители, трябва да проведем изборния процес справедливо и в интерес на всички“, добави той.

 

Според Красимир Ципов от ГЕРБ-СДС тази комисия ще бъде поставена пред сериозни предизвикателства. „Не чух как ЦИК ще облекчи изборния процес на избирателите. Машинното гласуване ще доведе до намаляване на избирателната активност, тъй като голяма част от гражданите няма да го припознаят, надявам се да бъда опроверган“, каза той.

 

Емил Войнов, номиниран за заместник-председател от БСП, обяви, че ще трябва нова процедура за доставка на поне 300 машини за гласуване в чужбина и допълни: “При това тези машини трябва да се придружени от охрана, техници, които да ги инсталират, тестват и оказват поддръжка в изборния ден".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7344 |07.05.2021 Камелия Нейкова е новият шеф на ЦИК . 5| 2947 |07.05.2021 Отново консултации при президента: Кой ще оглави ЦИК? . 52| 18960 |11.03.2021 Пореден шамар от президента: Сезира КС за Бюрото за охрана към главния прокурор . 11| 5477 |05.03.2021 Главсекът на президента: Гаф след гаф, лъжа след лъжа!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads