Реклама / Ads
2| 2958 |01.12.2021 НОВИНИ

Д-р Канем, ООН: Държавите трябва да подкрепят жените, за да решат демографските си проблеми

.
Д-р Наталия Канем Източник: Стопкадър, БНТ
Държавите трябва да осигурят подкрепа и защита на жените, за да се справят с демографските си проблеми. Това заяви пред БНТ д-р Наталия Канем, зам. генерален секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда за населението към ООН.
 

Повод за гостуването ѝ в студиото на БНТ е министерската конференция по демографските проблеми, която се провежда в София днес и утре. Форумът е организиран от Фонда за населението на ООН и България.

 

Конференцията има за цел да определи насоки за бъдещи решения на демографските проблеми, а от това зависи и икономическото развитие.

 

Д-р Канем отправи благодарности към България и президента Румен Радев за инициативата. Конференцията събира страни от Европа и външни партньори от целия свят.

 

"Много се радвам, че ръководството на страната ви поставя тези проблеми на дневен ред", изтъкна Канем.


Фондът за населението на ООН е много ясен в това отношение – младите жени в детеродна възраст имат нужда от подкрепа и искат да имат деца, когато чувстват тази подкрепа, изтъкна Канем. Затова държавите трябва да осигурят подкрепа на майките.

 

"Много жени и момичета станаха уязвими в пандемията и ние работим, за да ги защитим", заяви Канем.


Според Наталия Канем в България ситуацията относно подкрепата на жените е доста добра – равенството между половете е стабилно, за разлика от други страни; правата на жената са защитени и тя има право на избор. Целта на Фонда е тази подкрепа да се разпространи в целия свят.

 

Според нея трябва да се обърне специално внимание на момичетата от по-уязвимите групи, защото високото ниво на неграмотност и бедност води до възпрепятстване на младите жени да реализират потенциала си.

 

Д-р Наталия Канем изтъкна, че момичетата не би трябвало да встъпват в брак преди да навършат 18 години и ООН се застъпва за това.

 

Заместник генералният секретар на ООН призова страните да създават условия, с които да привличат младите хора да останат да живеят в тях.

 

Според нея проблемът за правото на избор и правата на жените е тема, която е важна и засяга много държави в Европа. Младите напускат много страни и на много места има застаряващо население. Ето защо България е перфектното място за дискусия на тези проблеми, каза още Канем.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3853 |30.11.2021 Мартин Димитров, ДБ: Властта трябва да се върне в парламента . 14| 3798 |29.11.2021 Проф. Кантарджиев: Възторгът на здравното министерство трябва да се отложи . 9| 8857 |29.11.2021 Георги Ганев от ДБ: Министерството на финансите трябва да удари земята тичайки . 2| 2938 |28.11.2021 Петър Витанов: БСП трябва да участва в правителство, но трябва внимателно да прецени ролята си на младши партньор в дясно управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads