Реклама / Ads

9| 8247 |29.11.2021 НОВИНИ

Георги Ганев от ДБ: Министерството на финансите трябва да удари земята тичайки

.
Георги Ганев Източник: БГНЕС
Новият екип на Министерство на финансите ще трябва да влезе и да удари земята тичайки. В рамките на тази календарна година няма да успеем да приемем бюджета, технологично ще се влезе през януари. Това заяви икономистът Георги Ганев от ”Демократична България”.

Ситуацията за подписването на коалиционно споразумение не бих определил като тежка, не беше лесно и много труд беше положен. Всички страни подхождат конструктивни и тези обши неща да се окажат достатъчно и да се формира коалиционно управление, посочи още той пред БНТ.


Той смята, че пари никога няма достатъчно, но политиците са за това да решат тази дилема. Задачата е страшно важно да се стигне до този момент, в който започнат да падат ограниченията за бизнеса и икономиката, подчерта Ганев.

 

Според него така трябва да се преразгледат мерките, но да стане така, че да се запазят работните места и стимулиране разкриването на нови работни места. Доста се бави получаването на самите средства и това трябва да се подобри разплащането на средствата, каза Ганев.


Той посочи, че всеки бюджет трябва да си има прякор, но журналистите щели да намерят такъв прякор. Бюджетът ще бъде кризисен, има нови предизвикателства за възстановяване. Това, което алтернативно всички се съгласили е да има между 3.5-4.5% бюджетен дефицит в бюджета за 2022 г., посочи Ганев.

 

На преговорите е изразена воля за по-строг контрол на публичните харчове, тъй като в момента за всеки изхарчен лев от държавата българите получават много по-малко от лев държавни услуги – заяви Ганев.

 

Обмислят се критерии, по които да се измерва ефективноста на социалните политики. Така - ако не постигат целите си, тези политики ще бъда променени или изцяло отменени.

 

Обсъждани са и варианти за засилване на публично-частното партньорство там, където е възможно. Според Ганев работата на държавните предприятия би станала много по-ефективна, ако миноритарна част от акциите им са собственост на частни лица. Практиката показвала, че това има дисциплиниращ ефект върху управлението от страна на държавата.

 

Георги Ганев изтъкна, че един от основните приоритети на "Демократична България" е в никакъв случай да не се увеличава данъчноосигурителната тежест, а при всяка възомжност да се намалява – като въвеждането на данъчни облекчения за физически лица, а също и на необлагаем минимум в рамките на плоския данък.

Размерът на ДДС се очаква да остане без промяна.

 

Има идея бюджетните излишъци да се разпределят от Народното събрание, а не с постановление на Министерски съвет.

 

Георги Ганев заяви, че е оптимист за шансовете за съставяне на коалиционен кабинет. Уточни, че "Демократична България" все още не е решила дали ще участва в бъдещото правителство със свои министри. Според Ганев, ако "Демократична България" реши да участва със свои представители в кабинета, най-логично е да поеме Министерство на правосъдието.

 

Георги Ганев беше категоричен, че той лично няма амбиции към изпълнителната власт, а ще остане в парламента.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 4| 2925 |26.11.2021 Георги Ганев от ДБ за преговорите: Приемам предложението на БСП болниците да не са търговски дружества . 6| 2804 |24.11.2021 Писателят Георги Бърдаров: Ние сме демографски парадокс . 5| 2959 |24.11.2021 Експертът Красимир Георгиев: Пътната безопасност - удобен начин за преминаване на средства през някъде нанякъде . 5| 5157 |23.11.2021 Живко Георгиев: „Продължаваме промяната“ е сериозен проект, няма да е НДСВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ