Реклама / Ads
12| 16557 |19.09.2017 ЪNDERGROUND

Кантората, ”наета от Пеевски” да го пази от ”Магнитски”, обявена за най-добрата в Русия

.
Американската правна кантора ”Морган Люис” (”Morgan Lewis Consulting”), която според вестник ”Монитор” била наета да защитава депутата от ДПС Делян Пеевски по закона ”Магнитски”, е обявена през месец май 2017г. за най-добрата в Русия, съобщава ”Дневник”.
 
В публикацията се допълва, че съветници по случая били президентът на дружеството Крис Кокс и съдружникът Нейтън Хохман. Последният казва, че глобалният акт "Магнитски" "категорично не е създаден, за да се намесва в легитимни, законно провеждани разследвания в дадена страна, срещу лица, които са извършили престъпления в съответната държава".

В средата на август американският лобист Джоузеф Огъстин депозира пред властите в САЩ документи, с които собственикът на фалиралата КТБ и бивш бизнес партньор на Пеевски - Цветан Василев официално кандидатства за закрила в САЩ по закона "Магнитски". Огъстин е от юридическата компания JWI "Джеферсън Уотърман интернешънъл".

Според информацията на "Монитор" Пеевски е прибегнал до услугата на защитниците , за да отстояват "позицията му по обвиненията, отправени срещу него и срещу главния прокурор Сотир Цацаров от банкера беглец Цветан Василев, обвинен в източването на милиарди от фалиралата КТБ".

"Морган Люис" бе обявена в Лондон за Най-добрата юридическа фирма в Русия в годишната класация за Европа на Chambers & Partners. Ръководството Chambers Europe, отличаващо кантори от 24 държави на континента, е основано на проучване, включително на оценките на клиенти

В съобщението на компанията по този повод се припомня, че тя е оценявана като елитна и от други класации.

В профила на "Морган Люис", както и в припомнянето за дейността на московския им офис, не се посочва изрично да има опит в защита правата на човека и борба с корупцията (в частност в правораздавателните и законодателни органи по света), каквото е основното предназначение на т.нар. глобален Закон "Магнитски".

За сметка на това кантората "предлага пълен набор услуги в представляване бизнеса на клиентите си, включително съвети по корпоративни и финансови въпроси; сливания и придобивания; финансови трансакции; уреждане на съдебни спорове и международен арбитраж; проекти от енергетиката и природните ресурси; трансакции около имотни сделки; трудово-правни въпроси; имиграция и др".

Офисът в Москва представлява "Морган Люис" в редица бивши съветски републики, а компанията има кантори и в бившата и настоящата столици на Казахстан, но не и в някоя централноевропейска страна от ЕС и НАТО. Европейските офиси са в Лондон, Франкфурт, Брюксел и Париж.

През май 2017г. броени дни след като президентът Доналд Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми от "Морган Люис" разпространиха писмо от 8 март, в което двама данъчни специалисти, работили за финансите му от 2005г., обявяват, че през последните 10 години той няма приходи от руски източници "с някои изключения".

Нейтън Хохман в интервю за "Монитор" разкрива, че вече са подали документи пред Държавния департамент на САЩ в защита на Пеевски, което би трябвало да означава, че американската фирма е наета преди месеци и е имала достатъчно време да се запознае с факти и документи по дейността на КТБ и Цветан Василев.

В професионалния му профил в "Морган Люис" се описва, че специалността му са финансови, банкови и данъчни казуси, включително защита на американци, обвинени, че са укрили доходи в офшорни сметки. Преди да се завърне в частния бизнес, Нейтън Хохман е работил 7 години като ръководител на данъчния отдел с около 350 адвокати на министерството на правосъдието, което в САЩ изпълнява и функциите на Главна федерална прокуратура. В Калифорния той е бил прокурор по над 180 случая на корупция на обществени служители, данъчни, кредитни и банкови измами, пране на пари и др
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 51 |16.04.2024 Божидар Божанов, ПП-ДБ: Заплащането за електронна рецепта е незаконно . 0| 237 |16.04.2024 Политическият хамелеон и путинист Светослав Трайков - на първо място в конкурс за шеф в киберсигурността . 1| 267 |16.04.2024 Украйна с над 300 млн. евро загуби заради ограниченията за износ . 1| 445 |16.04.2024 Зеленски подписа обновения закон за мобилизацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads