Реклама / Ads
22| 5482 |09.12.2015 НОВИНИ

Гр. Караджов: Без съдебните поправки РБ напуска управлението

.
Гроздан Караджов
Реформаторите няма да имат причина да участват в настоящото управление, ако поправките в съдебната власт не минат днес в парламента, закани се от кулоарите на парламента депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов пред репортер на Нова ТВ.
 
Народното събрание гласува на второ четене днес промените в Конституцията в частта за съдебната власт, които основно засягат работата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

През последните дни част от основните текстове за промени в Конституцията, който бяха приети през лятото на първо четене, след т.нар. "исторически компромис" между ДПС, ГЕРБ и РБ, бяха пренаписани в парламентарната комисия, което създаде напрежение сред партньорите във властта. Още тогава се заговори за министерски оставки и напускане на управлението.

"Това предложение е торпедо, насочено към вече конституираното още през лятото. След юли не може да има нови преговори и разговори.
От почтени политически сили може да има само отстояване на политическата воля и ако това не се случи, ще трябва да се задоволим с ролята на неуправляващи. Това би бил един логичен изход от неприемането на нашите предложения", коментира Гроздан Караджов.

"На всички стана ясно, че т.нар. "исторически компромис" е един голям пазарлък. Дори да минат тези промени, те няма да доведат до промяна в работата на съдебната власт. Не в парламента трябва да се решават промените в Конституцията", коментира от своя страна пък депутатът от БСП Чавдар Георгиев.

За разлика от предишния вот, днес депутатите гласуват поправките текст по текст.Очертава се сериозна дискусия относно главни болни теми: числеността на двете колегии на ВСС и ограничаването на правомощията на главния прокурор и намаляването на мандата му.

Миналата седмица временната комисия за промяна на основния закон прие текстове, които осигуряват мнозинство на членовете на магистратурата в двете колегии.

От ДСБ обаче настояват за по-малка квота на прокурорите и за по-голяма на съдиите спрямо избраните от парламента. На противното мнение са депутати от ДБГ, както и от АБВ, ПФ и разбира се - ДПС. Очаква се БСП също да застане на тази позиция. Засега не е ясно как ще гласуват народните представители от ГЕРБ.

ДСБ държат и на текстове, които ограничават правомощията на главния прокурор, осигуряват по-лесна възможност за неговото отстраняване и за назначаването на независим от началника си зам.-главен прокурор.

Споровете около тези поправки доведоха до безпрецедентна кампания срещу правосъдния министър Христо Иванов.

В зависимост от резултата при днешното гласуване, в средата на януари би трябвало да се проведе и окончателното трето гласуване на промените. Очаква се между второ и трето четене или най-късно януари, правосъдният министър Христо Иванов да внесе в Министерския съвет предложенията си за промени в Закона за съдебната власт. За тяхното приемане няма да се изисква подкрепа от опозицията.

В края на януари 2016 г. се очаква и оповестяването на традиционния доклад на Европейската комисия по мониторинговия механизъм в областта на правосъдието и вътрешната сигурност, в който днешните решения на парламента се очаква да намерят отзвук.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4196 |05.11.2015 Гр. Караджов: Олигархията на ДПС яхна полицейските протести . 2| 4299 |16.10.2015 ВАС отхвърли решение на съдебните кадровици за Нели Куцкова . 1| 4566 |24.09.2015 РБ иска вдигане на съдебните такси . 3| 4846 |24.09.2015 Хр. Иванов: Поправките в Конституцията ще изличат корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads