Реклама / Ads
2| 3664 |04.06.2019 НОВИНИ

Каракачанов: Около 2 млрд. лв. е разумната цена за F-16

.
Красимир Каракачанов
Стойността от 1,6 млрд. долара за придобиване на самолети Ф-16 е само рамка, коментира днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, след като Конгресът на САЩ одобрил възможността за купуване на цялостен пакет за осем многоцелеви изтребителя Ф-16.

Това е рамката, която Конгресът дава като максимум, която разрешава на правителството да сключи сделка максимум на такава цена. Това по никакъв начин не означава, че стойността на самолетите, ако ги закупим, ще бъде 1,673 милиарда (сумата, посочена от Конгреса на САЩ – б.р.). Това е таванът, който разрешава Конгресът. Давам пример със Словакия. Конгресът беше гласувал за Словакия 2,8 милиарда, а словаците сключиха договор на 1,8 млрд., обясни министърът на отбраната, цитиран от БНР.

 

Ние имаме една рамка, която е гласувал парламента – 1,8 млрд. лева. Той ни гласува и възможност да се отклоним леко, но в края на краищата лично аз смятам, че можем да се отклоним  в рамките на разумното и изгодното за България. Около 2 милиарда лева е, според мен, максимумът на разумната цена. Малко повече от един милиард долара, грубо казано. По никакъв начин няма да бъде за сметка на способностите на самолета“, каза Каракачанов.

 

От българското Министерство на отбраната съобщиха, че в момента тече двуседмичен срок, в който правителството във Вашингтон ще предостави проект на договор. В него очакваната цена за придобиване на самолетите с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара.

Министерството на отбраната поддържа тезата, че ако цената за самолетите е твърде висока и бъде платена, това би застрашило финансирането на проектите за военноморските и сухопътните войски. Допуска се и решение за разговори с други участници в процедурата.

 

През април премиерът Бойко Борисов заяви, че България иска „най-ниска цена“ и че всичко е въпрос на преговори.

Решението на Конгреса е само етап от договарянето на сделката. До две седмици правителството във Вашингтон ще предостави на българската страна проект на договор.

В съобщение Министерството на отбраната отбелязва факта, че Конгресът на САЩ е взел в кратки срокове решението за самолетите.

 

От самолетната компания „Локхийд Мартин“ уточняват, че „Преговорите за сключване на договор между правителствата на България и САЩ продължават, а в нотификацията на Конгреса е дадена максималната обща цена. Така се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата, без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес. Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на договора, пише още в съобщението.

 

Пред БНР Красимир Грозев от списание „Аеро“ посочи, че сумата е близка до 1,7 млрд. долара, като в нея е заложен финансов буфер от около 10-15% в случай на форсмажорни обстоятелства в част от сделката.

„Дали това оборудване, което е посочено в уведомлението до Конгреса, ще бъде това оборудване, което ние ще можем да си купим за 1,2 млрд. долара, е въпрос, за който аз не мога да кажа, че ще е така. Ще разберем по време на преговорите. Те ще започнат, когато България получи обвързваща оферта от американската страна. Има 60-дневен срок, в който България или трябва да подпише, или трябва да започне преговори за орязване на сделката. Какво точно ще бъде рязано от сделката – не знаем. Има много, което може да се отреже и тя отново да си е работеща. Има и неща, които не трябва да се режат“, обясни той.

Грозев е скептичен, че ще можем да свалим сделката под 2 млрд. лева. Практически е невъзможно да имаме работеща сделка под 2 млрд. лева, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4070 |01.06.2019 Водолази чистиха морето около остров Света Анастасия . 3| 4090 |31.05.2019 Каракачанов: Продължаваме преговорите за цената на F-16 . 2| 3867 |31.05.2019 Каракачанов: Преговорите за цената на F16 продължават . 3| 3889 |27.05.2019 Кр. Каракачанов: Няма да разтуряме коалицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads