Реклама / Ads
0| 3392 |31.03.2022 НОВИНИ

Каримански и Гюров са за приемане на еврото

.
Каримански и Гюров Източник: БГНЕС
Приемането на европейската валута се оказа приоритет и за двамата кандидати за поста управител на Българска народна банка, съобщи БГНЕС.
 

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната” и Любомир Каримански от „Има такъв народ” бяха изслушани в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

В началото на заседанието възникна дискусия дали Гюров да бъде изслушан, но в крайна сметка той бе допуснат. Това се наложи, тъй като от ГЕРБ имаха съмнения дали докторската му степен е призната в България.

 

"Намираме се в един важен момент за икономиката на страната, както и за БНБ. Имаме ефектите от COVID кризата в банковата система, високи цени на енергоносителите и някои основни суровини, близо до страната ни се води война. В същото време страната ни е член на валутния механизъм и е направила активни стъпки към присъединяване към Еврозоната", заяви Гюров по време на изслушването.

 

"Следващият мандат ще трябва да намери един баланс между посрещане на икономическите предизвикателства пред финансовата система и предприемане на мерки за заздравяване и устойчиво развитие на българската банкова система", каза той и отчете, че има пет приоритета, които да са в основата на стратегическия план за управление - ефективен и модерен банков надзор, подготовка и управление на процесите по приемане на единната валута, дигитална трансформация на финансовия сектор, подобряване на комуникацията и издигане авторитета на БНБ като желано и уважавано място за работа.

 

Гюров посочи, че БНБ следва да играе активна роля за преминаване към еврото. Според него успехът в тази дейност изисква широка комуникационна кампания.

От своя страна Любомир Каримански заяви, че първата му стратегическа цел ще бъде върху динамичното развитие на икономическите анализи, изследвания и прогнози, присъединяване към Еврозоната.Другите му приоритети са още банков надзор и регулации, оценка на рисковете за банковата система, платежна инфраструктура и дигитална трансформация, институционално модернизиране и развитие на БНБ.

 

Любомир Каримански коментира и темата за присъединяването към Еврозоната. "Искам да се спра по-специално върху целите, които БНБ трябва да си постави в тази посока. Първата цел е предвид предстоящата геополитическа ситуация час по-скоро да предприемем мерки за адекватен план за присъединяване към еврото. В момента има един план, който е качен от юни месец 2021 г., този план обаче трябва да бъде адаптиран към настоящата ситуация и да бъде обновен, тъй като в плана така и не се включва широка професионална дискусия за въвеждането на еврото. Неслучайно казвам професионална дискусия", каза още Каримански.

 

По думите му е необходимо да се отчетат всички основопалагащи фактори към процеса на интеграция, сред които влиянието на вътрешната и външната среда и дали няма да получим допълнителен шок от инфлацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3319 |26.03.2022 Хампарцумян: И на Гюров, и на Каримански не им достига зрялост и опит за БНБ . 0| 2902 |26.03.2022 Василева, ИТН: Няма драма в това опозицията да подкрепи Каримански . 0| 3035 |24.03.2022 БСП и ДСБ подкрепяли Гюров за шеф на БНБ . 0| 2921 |23.03.2022 Андрей Гюров: Имам опита да преведа БНБ през тези критични времена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads