Реклама / Ads
0| 3224 |09.06.2022 НОВИНИ

Каримански и ИТН въртели интриги според Божидар Божанов

.
Източник: БГНЕС
Интриги въртели от ”Има такъв народ”, а Любомир Каримански направил внушения с твърденията, че министърът на електронното управление Божидар Божанов участвал в изготвянето на обществена поръчка за точно определена фирма.
 

По думите на самия Божанов обаче Каримански не казвал нито коя е фирмата, нито за колко пари става дума. 


"Тези слухове са очаквани. Неизбежно е, когато заемаш висока позиция, някой да започне да интригантства", написа в личния си профил във Facebook Божидар Божанов.


Той направи и няколко уточнения: 

 

“1. Министерство на електронното управление е обявило една обществена поръчка откакто съществува. Ето я: https://app.eop.bg/today/207735

 

2. Извън горната поръчка, имаме един сключен договор за изграждане на мобилното приложение за електронна идентификация. Там публикуваме всичко: техническата спецификация, договора, а в следващите дни и системния проект, а изпълнителят (Информационно обслужване) е определен по законоустановения ред с Решение на Министерския съвет.

 

3. Информационно обслужване обявява поръчки от името на редица администрации - Министерство на здравеопазването, НАП и др. Върху тези поръчки МЕУ няма влияние (може да проверява технически спецификации, но поради законов пропуск, който в момента поправяме, това невинаги се случва). Противно на някои схващания, Министерство на електронното управление не носи отговорност за всички ИТ поръчки в държавата. Отговорността я носят възложителите.

 

4. От бързата проверка на направените в последните 6 месеца поръчки от Информационно обслужване виждаме пъстра картина от избрани изпълнители, които печелят в едни процедури и губят в други, което противоречи на направените внушения.

 

5. Нямам сестра”

 

Той призова Каримански да сподели фактите, когато ги получи. 

 

“Оставам отворен за конструктивен диалог по темата "електронно управление", включително с вече опозиционните Има такъв народ, но нека да намалим малко нивата на манипулации и внушения, защото в момента вместо да се занимавам с финализирането на измененията в Закона за електронното управление и в Закона за обществените поръчки, с които да въведем повече ефективност и прозрачност, се занимавам с опровергаване на нещо, за което г-н Каримански всъщност нямал детайлите, но решил да си каже.

 

Междувременно ще продължим да работим по дигитализацията и изсветляване на дейността в администрацията, с което освен да намалим бюрокрацията, ще пресечем редица корупционни процеси”, написа още Божанов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3037 |09.06.2022 Каримански отрече да е имало договорки с ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС . 0| 2902 |08.06.2022 Каримански, ИТН: Напускането на министрите ни е тяхно право, след като нищо не им е одобрено . 0| 3095 |05.06.2022 Каримански: Почти нито една идея на ИТН не е реализирана в актуализацията на бюджета, както е предложена . 0| 3243 |02.06.2022 Каримански: Има решения в коалицията, взети под натиск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads