Реклама / Ads
0| 3399 |13.07.2024 НОВИНИ

Къщи и коли изгоряха при пожарите у нас, евакуираха хора

.
Пожарите не стихват
Горят хиляди декари сухи треви, иглолистна и широколистна гора в почти цяла Северна и Южна България, като червен код за жеги е обявен за повечето области. Най-тежко засегнатите райони включват Хасковско, Свиленград и Ивайловград.
 

В Хасковско огнищата са вече три, като се стигна до евакуация на хора. При два от пожарите са изгорели 13 къщи и 6 леки коли. Курортът Хисаря също е засегнат, като пламъците стигнаха до военните складове над града. Местната власт предупреди жителите да не отварят прозорците си заради гъстия дим, съобщи Нователевизия.

 

Огънят на границата със Северна Македония, край петричкото село Гега, вече не е на наша територия, но ситуацията остава критична в други части на страната. Особено тежка е ситуацията край свиленградското село Студена, където пожарът е завзел десетки хиляди декари между седем села в района. Обявено е бедствено положение, като огънят е успял да влезе в територията на село Равна гора и да изпепели няколко къщи. Постройките са били необитаеми, но огънят е много близо и до селата Мустрак и Димитровче, където евакуация още не е започнала.

 

Според полицията причинителят на пожара в Свиленград е 60-годишен мъж, който косял треви между орехови дървета и така предизвикал огъня. Той не е задържан, тъй като е пострадал. Огънят лумва преди обяд на метри от борова гора край село Студена и за минути обхваща дърветата, като вятърът го носи на километри. По пътя си огънят унищожава гори, лозя и пчелни кошери. Местните земеделци се опитват да помогнат в гасенето, за да опазят посевите си.

 

В село Срем огънят е влезнал в къщите. Баба Мария остава без покрив, след като нейният дом е бил унищожен. Сега тя е приютена при свои близки. Съседката ѝ Желка Панкова разказва, че двете стаи на баба Мария били пълни с багаж, който изгорял напълно.

 

Десетки местни жители, включително и чужденци, които живеят в района от години, се включват в помощ на пожарникарите. Те носят вода от реката, тъй като чешмите са пресъхнали.

 

„Към настоящия момент в никакъв случай не можем да кажем, че сме спокойни. Към момента на терен има над 300 пожарникари. Пожарите, които възникнаха вчера, продължават да се развиват”, заяви главният комисар Александър Джартов, директор на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

 

Частично бедствено положение е обявено и в общините Тополовград и Ивайловград, където също има множество огнища и разрушения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2958 |13.07.2024 Приключи Националният съвет на ПП, изчаква се позицията на ДБ за втория мандат, не казват за решението . 2| 2654 |13.07.2024 Ангел Найденов: Малко страни засекретяват помощта си за Украйна, както го прави България . 4| 2508 |13.07.2024 НАП издаде 150 акта за нарушения по Черноморието . 1| 2751 |13.07.2024 Пожари в Гърция затвориха магистралата Солун-Кулата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads