Реклама / Ads
15| 4416 |01.02.2016 НОВИНИ

И Кастрева ще подаде оставка, била огорчена

.
Ваня Кастрева
Ще депозирам оставката си на премиера. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. По думите ѝ това е съвсем логичната развръзка, имайки предвид създадения хаос в обществото "с тиражирането и внушаването на неистини за българското образование".
 
Кастрева обясни още, че излизането от статуквото винаги е тежък процес и отбеляза, че се чувства огорчена и много би се замислила, ако й предложат да остане на поста.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов поиска оставката на образователния министър Тодор Танев и целия му екип. Причината е готвени промени в учебниците, които ще доведат до отпадане на ключови литературни произведения и автори. Напрежението ескалира и от идея вместо "османско владичество" да се казва "съжителство" между българи и турци в учебниците по история.

"Мисля, че най-коректното и най-достойното е човек да се оттегли от този момент и да остави възможност на следващия екип, който не е медийно обременен с негативи да започне на чисто и да продължи да работи в тази много отговорна задача за цялото общество", обясни Кастрева.

Според нея много хора не са прочели и не знаят учебната програма. Тя подчерта, че няма и подмяна на термини.

"Естествено, че струната на българския национализъм е тема, която е обществено експлоатирана. Тя винаги може да предизвика много голяма активност и съответно недоволство. Учебниците по история не се пишат от МОН, а от специалисти, учени и учители. Съответно те се издават от конкретните издателства, а учебната програма е едно ръководство за учителя - какво трябва да знаят децата в края на съответния период", поясни Кастрева.

Тя подчерта, че интересите в сферата на образованието са много, а България в момента е в период, в който се прави не само "пребоядисване на системата с някаква частична реформа, а се прави ново структуриране".

"Нямам политическа обвързаност, може би това също някои ги притеснява, но за сметка на това имам кауза. В този живот съм се посветила да работя за доброто на децата", добави тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5588 |31.01.2016 Танев: Подавам оставка, но няма да легна под чаршафите . 8| 4883 |27.01.2016 ВСС на инат: Няма да подадем оставка . 54| 11494 |25.01.2016 Хекимян кастри Кастрева за „Даваш ли, даваш, балканджи Йово“ . 43| 9169 |23.01.2016 Люба Кулезич: Хвърлете оставка, д-р Москов!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads