Реклама / Ads
2| 3582 |12.12.2022 НОВИНИ

Катарският скандал: Какво става в европарламента?

.
Наблюдателите казват, че това може би е най-сериозният, шокиращ и фрапиращ корупционен скандал, връхлетял Брюксел. Серия от най-малко 16 акции на белгийската федерална полиция завърши с ареста на петима души, за които се предполага, че са част от корупционно ОПГ, замесено в пране на пари. 
 

Още в началото стана ясно, че в скандала са замесени големи по брюкселските стандарти имена: Бивш член на Европейския парламент, няколко парламентарни сътрудници и профсъюзен шеф, за които се твърди, че са лобирали за Катар за домакинството на световното първенство по футбол.


Катар категорично отхвърля всякакви опити да се свърже с обвинения в неправомерно поведение, стана ясно от официалната позиция на Доха. 


Ето и основното, което трябва да знаете за скандала, събрано от брюкселското издание “Politico”.


. Коя е Ева Кайли? 


Като един от 14-те вицепрезиденти на парламента, Ева Кайли е един от най-влиятелните играчи в институцията. Като бивш водещ на новини със статут на знаменитост в родната си Гърция тя е една от най-бляскавите фигури в Брюксел.


Но Ева Кайли се очертава и като един от най-гласовите защитници на Катар. Наскоро тя нарече страната „първенец в трудовите права“, след като се срещна с министъра на труда на страната, въпреки дълбоките международни опасения относно условията за работниците по време на строежа на стадионтите за Мондиал 2022 г. 


Нейният партньор Франческо Джорджи, също е бил задържан, според полицията. Той е съветник по Близкия изток и Северна Африка в Европейския парламент и основател на неправителствена организация, наречена Fight Impunity, която има за цел да насърчава "отговорността като централен стълб на архитектурата на международното правосъдие“.


Най-важното е, че президентът на Fight Impunity е Пиер Антонио Панцери, централна фигура в случая.


. Как тя лобира в полза на Катар? 


Кайли вероятно е била най-върлия защитник на домакинството на Доха в рамките на S&D.


На 24 ноември, например, когато пленарното заседание прие резолюция, "осъжаляваща смъртта на хиляди работници мигранти“, Кайли взе думата, за да похвали „историческата трансформация“ на Катар, предизвикана от Световната купа. По подобен начин преди 10 дни тя се появи, за да гласува в полза на либерализирането на визовия режим за Катар и Кувейт в комисията по правосъдие и вътрешни работи на парламента, въпреки че не е член. 


. Кой друг е замесен? 


Панцери, италиански бивш евродепутат, също от S&D като Кайли и Джорджи, е един от арестуваните в петък. До вечерта съпругата и дъщеря му също бяха заловени от италианската полиция. Според заповедта за ареста Панцери е обвинен в "политическа намеса в полза на Катар и Мароко".


Бивши сътрудници в парламента, особено тези, свързани с "Борба с безнаказаността“, също попадат под лупа. ЗАпечатан е офиса на друг парламентарен сътрудник, който е работил за Fight Impunity, а в момента служи като помощник на белгийския евродепутат от S&D Мари Арена.


Според италианската новинарска телевизия "Анса", Николо Фига-Таламанка също е бил задържан. Той е генерален директор на друга неправителствена организация - No Peace Without Justice. 


Фокусирана върху международното наказателно правосъдие, правата на човека и насърчаването на демокрацията в Близкия изток и Северна Африка, организацията е официално базирана в Ню Йорк и Рим. Въпреки това има същия адрес в Брюксел като Fight Impunity, на Rue Ducale 41.


Неин основател е Ема Бонино, бивш либерален евродепутат и министър на външните работи на Италия. Тя е посочена като "почетен член на борда на Fight Impunity". 


. Само Европейският парламент ли е замесен? 


Не. Задържан съго е Лука Висентини, който миналия месец стана генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП). Преди това той беше дългогодишен шеф на Европейската конфедерация на профсъюзите.


Профсъюзите на строителите бяха едни от най-големите критици на рекорда на Катар по отношение на правата на работниците в навечерието на Световната купа. Но дори преди Висентини да поеме поста, МКП беше важно изключение. 


. Защо Катар би искал да лобира? 


Емирството в Персийския залив е домакин на Световното първенство по футбол, но се оказа, че по-скоро турнирът хвърля негативна светлина върху страната. 


Обвиненията в подкуп и проблемите с трудовите права на работниците при подготовката на домакинството поставиха под съмнение избора на Катар. Либералните критици се възползваха от момента, за да атакуват позицията на консервативната мюсюлманска страна относно правата на жените и ЛГБТИ общността.


Поддържането на добра репутация е от решаващо значение, тъй като Катар работи за уреждане на сделки със страни от ЕС за своя природен газ. Предложението да се даде на катарците безвизово пътуване до Шенгенското пространство на ЕС също се придвижваше напред в парламента, поне доскоро.


. Колко голям е проблемът? 


Скандалът в Катар може да бъде "най-фрапиращият случай“ на предполагаема корупция, който парламентът е виждал от години, посочват от "Трансперънси интернешънъл".


. Какво би могло да се направи по въпроса? 


Комисията трябва да предложи независим орган по етика, който да се прилага за всички институции на ЕС, но почти сигурно няма да има правомощия за разследване или правоприлагане.


Между другото, неправителствената организация на Панцери, Fight Impunity, не е включена в регистъра за прозрачност. Това е очевидно нарушение на съществуващите правила за базирани в ЕС групи, които искат да представят своите аргументи в парламента. Съгласно най-новите насоки за регистъра за прозрачност, от неправителствените организации се изисква да включват подробности за своето финансиране. 


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3568 |11.12.2022 Радомир Чолаков: Не знам какво пише в папката на Габровски, но ще ни изненада приятно . 13| 7110 |07.12.2022 Кирил Петков: Риториките на президента, че сме шарлатани, нямат значение. Важно е какво става с ББР, ”Газпром” . 1| 2920 |06.12.2022 Скандал: Волоколамския митрополит Антони със служба за победата на Русия над Украйна в Руската църква у нас . 14| 3511 |04.12.2022 Любен Дилов: Няма какво да шикалкавим, Борисов да бъде номинацията за премиер на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads