Реклама / Ads
35| 6269 |01.10.2013 НОВИНИ

Катастрофа: 2 млн. души не плащат здравни осигуровки

.
Румяна Тодорова
В България има много болници, а трябва да се въведе пазарния механизъм, за да останат само най-добрите. Резервът на НЗОК от 1,4 млрд. лева е безвъзвратно загубен.
 

Касата има достатъчно средства да се издържа, отбеляза по БТВ шефката на НЗОК Румяна Тодорова. Ние спазваме правилата - касата е обществена институция и когато трябва да се дари нещо, това става по съответния ред със съответните документи. Към момента документи няма. Някой решава, че ще даде принтери и след това вие, журналистите, ще питате: ама защо точно от тая пациентска организация взехте принтерите, другите какво ви дадоха? Нека да не забравяме, че предния ден ни бяха нарекли убийци, каза Тодорова.

В България има много болници
Трябва да се въведе пазарния механизъм, за да останат само най-добрите. Всеки кмет иска да има болница, но не може да осигури финансирането й. Касата не открива и закрива болници, тя само им плаща. 
Не говоря за региони, в които е останала само една болница. Говоря за София, където има 80 болници, добави Тодорова. 

Резервът на НЗОК от 1,4 млрд. лева е безвъзвратно загубен. За него е трябвало да питате още през 2010 година. В момента се молим за едни 108 млн. лева, за да можем да разплатим част от дефицита на болниците. Финансовият министър ни уверява, че тези пари са налични, каза Тодорова.

По темата за лекарствата за онкоболните тя извести, че утре има среща с една от фирмите доставчици на лекарства за онкоболни. Правим всички възможно да не оставим тези хора без лекарства. Надявам се, че утре ще имаме положително решение на този проблем. Българското законодателство позволява нахлуването на нови и нови препарати, което не е хубаво, каза Тодорова.

В България близо 2 млн. души не плащат здравни осигуровки. Това е катастрофално за здравеопазването. Проблемите са много и трудни за решаване. Апелирам всички, които не си внасят вноски, да започнат да го правят. Държавата трябва да се замисли много сериозно по този проблем. Провеждаме срещи с премиера редовно и той е запознат с проблемите, заключи Р. Тодорова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5204 |23.09.2013 Атанасова: Орешарски да реши проблема със здравните осигуровки . 19| 5399 |15.08.2013 Десислава Атанасова: ГЕРБ не са откраднали парите за здравни осигуровки . 6| 4678 |13.08.2013 Здравните вноски остават замразени до 2020 г.? . 1| 5238 |14.07.2013 Пиянски купон завърши с тежка катастрофа: 4-ма младежи ранени след зверски удар в стълб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads