Реклама / Ads
9| 9386 |06.03.2017 НОВИНИ

Като не сме Австрия по ски курорти, поне да сме Хърватска!

.
Пишем това писмо не за да отваряме фронтове на „зелените” в България. Те имат своите мотиви да скачат всеки път, когато стане дума за нови ски писти и зимен туризъм. Мотиви често неясни, но шумно защитавани. Искаме обаче да чуят и те, и всички българи: Не само ”зелените” обичат природата.
 
Освен това на тях им се плаща, за да я "обичат", а останалите я харесваме и се възхищаваме без да получаваме пари. Малка, но съществена разлика.

Тях ги няма там, където секат гори като за световно от името на бивш цар, там където „дървената” мафия обезлесява цели райони. Но щом стане дума за туризъм и ски спорт – „зелените” веднага излизат на сцената. И веят знамена, досущ като псевдо патриотите – който не е с нас, е родоотстъпник. Грозно и невярно. Всички обичаме природата и искаме страната ни да бъде привлекателна и супер за живеене и туризъм. Но мислим и за поминъка на хората, и за бизнеса.

 

Дали министърът на околната среда и водите Ирина Костова е допуснала грешка, прибързване или недоглеждане – все едно. Тя бе атакувана с всички възможни средства за решението й да одобри предварителното изпълнение на новия план за управление на Национален парк “Пирин”. Става дума за готов план не от днес и вчера, а от година и нещо, който тя само е одобрила. При това, спазвайки закона. Припомняме, че общественото обсъждане на същия този план се проведе и плиключи преди 18 месеца.

 

Така че всъщност процедурата е необяснимо забавена. В крайна сматка плановете за управление на НП “Рила” и природен парк “Витоша” трябва да заработят и те. Не е вярно твърдението на някои „зелени”, че документът за Пирин е пуснат без екологична оценка. Просто досега на нито един план на който и да е парк в България не е правена такава. Дори този на ПП “Българка”, който е дело на  екологични здружения и организации, ръководени от вездесъщия Тома Белев, не е правена подобна оценка.

 

Припомняме също за наличието на доклад на Европейската комисия от януари 2017 г., в който ясно се казва, че България досега не управлява адекватно тези територии и се критикува остро “замразяването” на новите планове. Защо това се премълчава?

Природозащитници организират тази вечер протест за „спасяването” на Пирин. Спасяване от кого? От хората, които живеят в тези райони и искат да развиват нормален бизнес и поминък, какъвто от десетилетия се развива в подобни райони по света. От туристите, които си плащат, за да почиват пълноценно и удобно? От скиорите, които искат да карат в нормални условия, а не да висят с часове на опашки?
 
Като не се обръща внимание на интересите на хората в тези райони, поне да се погледнат фактите и цифрите.

 

В Австрия има над 800 ски курорти. В тях има 50 зони за каране на ски. Седем от тях приемат туристи и скиори 12 месеца в годината. Общата дължина на пистите е около 2000 км. Не 18 500, както бе се изхвърлил веднъж бившият премиер Бойко Борисов.

 

В Италия само в селищата Вал ди Фаса, Вал Гардена, Алта Бадиа, Кортина д`Ампеццо, Араба, Кронплац, Вал ди Фем, Алта Пустерия, Сан Мартино ди Кастроца, Тре Вали, Вале Изарко и Чиветта пистите са дълги 1200 км. Лифтовете са 496. Забележете: повечето са на същата височина като Банско. „Зелените” у нас все повтарят, че в Австрия били на голяма височина и там нямало гори за изсичане. Не е точно така. Затова даваме тези примери. Става дума за трасета от всички категории: от начинаещи, за деца - до професионалисти.

 

Хърватска също върви напред. Най-известншият курорт там е Белоласица. Всички трасета са с надморска височина сравнима с пистите над Банско.

 

В Полша ски курортите се развиват много успешно. В Закопане пистите са над 80 км дължина. Пет писти от всички категории. В друг курорт – градчето Шчирк (6 хил. души население, при близо 9000 в Банско) – над 60 км писти. Работят 5 писти. Освен тях има и за ски скокове.

 

В Банско писти са около 70 км. Три главни писти – Шилигарника, Чалин валог и Бъндеришка поляна.

 

Банско иска да се развива. Ако нямаше наплив от туриски, едва ли местните хора и бинесът като цяло биха си давали толкова зор. Но туристи има, има и хотели, ресторанти, забавления. Не стигат писти и съоръжения за големия наплив. Опашките са огромни. Този проблем може и трябва да се реши. Здраве и отдих за хиляди българи и чужденци, удоволствие от спорта, поминък и бизес, финансови приходи в хазната. И за сведение на някои от „зелените”: Далеч не всички, които защитават тази позиция обслужват интересите на определен инвеститор, банка или бизнес кръг. Не са и платени, за разлика от всички „зелени”. Всяко мнение заслужава внимание, особено когато става дума за интересите на обществото, а не на отделни организации.

Кой е срещу това?

 

Следват подписи на над 50 души, членове на Сдружение Бъдеще за Банско, Сдружение на ски учителите в Банско, Единно Банско, Сдружение зимни спортове за всички, Алианс за развитие на зимните спортове, както и на обикновени граждани, любители на зимните спортове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6145 |05.03.2017 Княз Кирил: Докато растях всичко около мен беше българско . 4| 4737 |05.03.2017 Като на избори: Окрадоха пакетите с храна, с които ДОСТ агитира . 3| 3921 |05.03.2017 Австрия иска бежански центрове в Западни Балкани . 3| 3845 |03.03.2017 Румен Драганов: Над 50 хиляди души са на паметни места като връх Шипка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads