Реклама / Ads
7| 4208 |12.05.2015 НОВИНИ

Казаков: Оградата по границата с Турция работи

.
Председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков
Държавната агенция за бежанците си свери часовниците с тези държави, които са подложени на най-силен, масиран натиск. Германия е една от страните в ЕС, където се подготвят за приема на бежанци и увеличават броя на служителите, които ще дават убежище. На посещение там беше и председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков. В ефира на БНР той съобщи, че Германия очаква около 450 хиляди бежанци.
 
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предлага да се въведат квоти за прием на имигранти за страните от Европейския съюз. Те ще зависят от големината на брутния вътрешен продукт и други икономически параметри.

Никола Казаков обясни, че в момента в Агенцията работят 300 души. Ще поискат да бъдат назначени за срок от една година допълнително още 100 служители. Средствата за това са осигурени по Плана за спешни мерки на Европейската комисия. Част от сумата ще отиде и за подобряване на условията за настаняване, за здравно осигуряване, за преводачи и за осигуряване на процедурата по предоставяне на закрила.

В центровете за бежанци има около 1000 души, които от миналата година са получили статут на бежанец или хуманитарен статут, но паради липса на средства стоят в центровете. Тези хора ще бъдат изведени и са осигурени средства за една година за настаняване на външни адреси, каза Никола Казаков.

Той посочи, че в момента в центровете за бежанци са настанени малко над 4 хиляди души и са запълнени на 80%. Има капацитет за настаняване на още 1000 души. Освен това ще бъде ускорена процедурата по предоставяне на закрила.

Въпреки критиките Никола Казаков заяви, че защитната ограда по границата с Турция играе съществена роля за контролиране на миграционния поток, тъй като спира незаконното влизане в страната и насочва мигрантите към граничните пунктове.

Председателят на ДАБ коментира, че България е за справедливо разпределение на бежанския поток и споделяне на отговорността между всички страни - членки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4317 |27.04.2015 Московски се похвали: Ще има изненади по границата . 6| 4333 |14.04.2015 Бъчварова се хвали: Прилагаме стриктен контрол на границата . 12| 5339 |02.04.2015 Ревизоро: Трябва да се заградим, почвайте оградата на границата . 0| 5294 |02.03.2015 Опашки от камиони блокираха границата с Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads