Реклама / Ads
15| 3343 |18.03.2023 НОВИНИ

Керемедчиев: Заповедта за арест - унижение за Путин, през 2011 имаше такава срещу Муамар Кадафи

.
Милен Керемедчиев
„Издадената заповед за арест на руския президент Владимир от Международния наказателен съд е наистина огромна новина. За последно през 2009 година е имало заповед срещу действащ президент и това е бил президентът на Судан. Той е обвиняван в престъпления срещу своя народ. Това коментира бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев.
 

През 2011 година е имало такава заповед срещу Муамар Кадафи – вече след падането му от власт, която доведе до неговия арест и неговата смърт. Това наистина е сериозен акт, който показва решимостта на съда в Хага да разобличи военни престъпления, които се извършват в Русия“, каза още той по bTV.

 

„Путин е унижен на световната сцена. Русия не признава решението на Международния наказателен съд, но 123 държави са членки на Римската конвенция. Той няма да може да пътува в тях. Те поемат ангажимент издирвано лице от съда в Хага да бъде моментално задържано и предавано на властите. Пътуванията на Путин ще се ограничат до много малко, то и в момента е така, но вече няма да може да посещава и глобални форуми – като Г7 и Г20“, обясни Керемдчиев.


„По-големият проблем за Путин е, че светът се обединява и показва, че наистина в Украйна се извършват зверства и престъпления особено към деца“, посочи още той.

 

„Много трудно може да се арестува държавен глава на една от най-силните военно държави. Според мен Путин няма да направи опит да предизвика международен скандал, като посети някоя от тези 123 държави. В един момент обаче той няма да бъде на власт, следващото руско правителство може да реши той да бъде екстрадиран в Хага и да бъде съден като военнопрестъпник. Такива случаи има за бивши югославки генерали. Те бяха съдени и осъдени на затвор. Тази заповед за арест ще тежи на главата му, докато бъде осъден или докато е жив“, коментира Керемедчиев.

 

"Русия и президентът Путин са поставени в още по-голяма изолация отколкото са в момента. И това е поредната стъпка страната да бъде извадена от комуникацията ѝ със западния свят, тя ще се обърне по-скоро към Китай“, допълни още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3844 |18.03.2023 Навърши се година от ареста на Борисов, делото срещу Божков е замразено . 44| 11009 |18.03.2023 Поздравления Владимир Владимирович за ареста! Това е само първата крачка. Поздрави от Омар ал Башир . 2| 3138 |18.03.2023 Джо Байдън: Искането за арест на Путин е оправдано . 12| 4695 |18.03.2023 Ген. Събев: Заповедта за арест на Путин - морална победа за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads