Реклама / Ads
0| 2964 |16.06.2022 НОВИНИ

Керемедчиев: Петков прави безсмислени ходове за РСМ в опит да ни убеди, че не е провеждал нищо задкулисно

.
Милен Керемедчиев Източник: стопкадър, bTV
Това е безсмислен ход. Просто се опитва по този начин да убеди всички нас, че не е провеждал нищо задкулисно, няма втора външна политика и едва ли не Народното събрание, в крайна сметка, трябва да води тези преговори, което е погрешно, защото МВнР има водеща роля в тези преговори.
 

Така бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев отговори на въпроса защо премиерът Кирил Петков прехвърля темата за Република Северна Македония от Министерски съвет към Народното събрание.

 

Според него решението оттук-нататък Народното събрание да се заеме с процеса по присъединяване на РСМ към ЕС е грешно, тъй като Външното ни министерство би следвало да има водещата роля по този въпрос.

 

„Смятам, че е била водена двойна политика по отношение на Северна Македония. Премиерът Петков се опитваше лично да се заеме с този процес и го правеше, преди поривът му да бъде порязан от президента при последния Консултативен съвет по национална сигурност“, обясни той.

 

Археологът и част от кръга „За Македония“ проф. Николай Овчаров е много важно в преговорната рамка е да залегнат българските искания, защото въпросите на българската идентичност са изключително важни и не могат да бъдат пренебрегвани.

 

„Ясно е, че България трябва да вземе решение по този въпрос. Вчера този Видовден беше пречистващ и тези две политики трябва да изчезнат. Хубаво е, че Народното събрание се намесва, защото ние сме парламентарна република“, коментира той.

 

„Не смятам, че се заобикаля външно министерство, защото експертната оценка на каквото и да е предложение трябва да бъде направена от дипломатите, които да предложат експертна оценка на депутатите, които трябва да вземат решение“, добави дипломатът и директор „Европейски въпроси“ в ПАН Европа Бисерка Бенишева.

 

По думите й Брюксел очаква да чуе от нас какви са българските изисквания за преговорната рамка.

 

„Без да се отразят българските искания, България не може да вдигне ветото“, добави тя.

 

Бенишева призова постигнатото дотук от дипломатите ни да бъде подкрепено и от нашите политици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 27399 |16.06.2022 „Ще го приемем, след това падаме и продължаваме“: Петков внася в НС предложение за вдигане на ветото над РСМ? . 0| 5286 |15.06.2022 Проста политическа математика: Ще събори ли вотът на недоверие кабинета „Петков“? . 0| 11189 |15.06.2022 Полина Паунова: Агонията на правителството е по средата си . 0| 3098 |15.06.2022 Трифонов: Петков е участвал в разговори с чужди дипломати с една цел - национално предателство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads