Реклама / Ads
0| 3893 |26.04.2018 НОВИНИ

КЕВР ще контролира сделки за над 20% от дружествата

.
Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще може да контролира сделки за над 20 % от електроразпределителни, топлофикационни и газови дружества, решиха окончателно депутатите с приети промени в Закона за енергетиката. Против приетото предложение се обявиха от ДПС, с мотива, че предложението е политическо и е в нарушение на Конституцията.
 
Правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране да се произнася при продажба на дялове от енергийни компании скараха депутатите вчера, а днес бяха подкрепени, след като ГЕРБ взе свое политическо решение.

"За да успокоим страстите - виждаме, че и колегите от "Обединени патриоти", и от БСП настоявате много за този текст, въпреки че имахме някои колебания, имаме политическо решение да приемем текста", каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

Целта според вносителите и поддръжниците на промените от „Обединени патриоти“ и БСП е защита на интересите на потребителите при сделки като такива с активите на ЧЕЗ в България.

Рамадан Аталай от ДПС се противопостави на прокараните промени.

"Посланията, които изпратихте към всеки един инвеститор е, че днес, оттук – нататък, без държавата вие не може да построите нищо и ГЕРБ не се и противопоставят. Отдадоха ви се така добре. Добре се възползваха и БСП".

Становището на енергийния министър Теменужка Петкова е, че КЕВР не може да поема ангажимент да оценява източника на финансиране на сделки или да прави анализи има ли заплаха за националната сигурност на страната, а енергийният регулатор многократно заявиха, че нямат капацитет да поемат тази дейност.

Народното събрание избра четирима нови членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това са Георги Златев и Александър Йорданов в сектор "Енергетика", Пенка Трендафилова в сектор "ВиК" и Ремзи Осман като член-юрист в КЕВР.

Кандидатурите им бяха предложени от "Обединени патриоти", "Воля" и ДПС.

ГЕРБ и БСП не участваха със свои кандидатури.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4590 |26.04.2018 ГЕРБ се стреснаха, съгласяват се с Патриотите КЕВР да се меси в сделката за ЧЕЗ . 0| 4056 |25.04.2018 КЕВР се събуди - вика ”Топлофикация - София” за високите сметки . 30| 13603 |25.04.2018 Радев безцеремонен: Борисов да променя Конституцията, след като не може да контролира министрите . 3| 5225 |17.04.2018 КЕВР публикува исканите поскъпвания на тока и парното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads