Реклама / Ads
18| 6261 |27.12.2022 НОВИНИ

Киев иска мирна среща с Москва

.
Източник: личен архив
Украинските военни съобщиха, че десетки градове в Луганска, Донецка, Харковска, Херсонска и Запорожка области са били подложени на обстрел.
 

В Херсонска област руските сили са обстрелвали населени места по десния бряг на река Днепър. В същото време руският външен министър Сергей Лавров даде ултиматум на Украйна да изпълни предложенията на Москва, включително да предаде територията, която Русия контролира, или нейната армия ще реши въпроса.

 

Положението в момента е особено тежко в определени участъци от източния фронт в Украйна, но украинските защитници успяват да унищожат и да вземат в плен руските окупатори. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски. Той отбеляза и победи на украинските войски, които "успешно са унищожили вражески сили в посока Лиман":

 

"Фронтът - Бахмут, Кремина и други райони в Донбас - сега изискват максимални сила и конценрация. Ситуацията там е тежка, болезнена. Окупаторите използват всички ресурси, с които разполагат- а това са значителни ресурси - за да постигнат някакъв напредък. И благодаря на всички наши момчета, които защитават твърдо позициите си, и които все пак намират възможност не само да не загубят нищо, а да прогонят окупаторите и "да отнемат" от тях." 

 

Украинското правителство се стреми да организира мирна среща на върха до края на февруари в рамките на ООН. Евентуален посредник ще бъде генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Асошиейтед прес. Той обаче подчерта, че Русия може да бъде поканена на подобна среща на върха, само ако преди това бъде изправена пред трибунал за военни престъпления. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3517 |26.12.2022 Западът е поискал от Сърбия да премахне барикадите в Северно Косово до 24 часа . 4| 4760 |24.12.2022 Веселина Александрова: Евроатлантиците от ГЕРБ искат да подарят 350 дка в Пловдив на Русия . 2| 2933 |22.12.2022 БСП искат обяснения от Донев за минималната работна заплата. Той видя манипулация . 13| 3270 |22.12.2022 Виктор Орбан поиска разпускане на Европейския парламент заради корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads