Реклама / Ads
1| 2611 |20.09.2022 НОВИНИ

Киев ще поиска нов Нюрнбергски процес на Общото събрание на ООН

.
Докато световните лидери се събират за Общото събрание на ООН в Ню Йорк, правителството на Украйна се надява да използва събитието, за да настоява за специален трибунал, пред който Русия да отговаря за военните престъпления, в които е обвинена.
 

Войната в Украйна ще доминира процеса така или иначе. Преди дни обаче нови доказателства за масови убийства, подобни на тези в Буча, се появиха в освободения от украинските сили Изюм. Сега администрацията на руския президент Володимир Зеленски вижда нова възможност да поиска подкрепа за създаване на процес в стил Нюрнберг за разследване на зверствата, извършени от руските войски.


Президентът Володимир Зеленски заяви, че има доказателства за извършени от войските на Кремъл изтезания и заклейми Русия като "държавен спонсор на тероризма". Кремъл от своя страна упорито отрича тези твърдения и нарича обвиненията спрямо себе си лъжа. 


Олег Синегубов, ръководител на областната администрация на Харков, заявява, че са открити тела с ръце, вързани на гърба. Няколко информационни агенции потвърдиха съобщенията по време на посещение на мястото, организирано от украинските власти в петък.


Въпросът за отговорността ще бъде на първо място в дневния ред на най-голямата годишна дипломатическа среща в света, която също ще разгледа продоволствената криза, предизвикана от войната. ЕС, Африканският съюз и САЩ ще бъдат домакини на срещана върха по въпроса в кулоарите на Общото събрание на ООН, насрочено за днес.


Но въпреки широко разпространената критика към действията на Русия в Украйна, не е ясно как международната общност планира да потърси отговорност от Москва за военни престъпления, пишат от "Politico". 


Случаят в Изюм не е първият. След изтеглянето през април на руските войски от Буча, град северозападно от Киев, украински и международни наблюдатели откриха доказателства за убийства на цивилни и други престъпления. Руският президент Владимир Путин определи убийствата като "фалшиви".


Досега обаче имаше хладка реакция от съюзниците на Украйна.


Вместо специален трибунал много държави виждат съществуващите органи като Международния наказателен съд (МНС) като най-добрия форум за наказателно преследване на всякакви дела срещу Русия. Но това е недостатъчно за украинските служители, които се притесняват, че МНС ще подведе под отговорност само тези, които са извършили пряко престъпленията, а не вчисшите ешелони на правителството на Путин. Освен това МНС няма да може да преследва страната по обвинения за "престъпление на агресия", тъю като Русия (подобно на Украйна) ратифицирала Римския статут – международното споразумение, което създаде съда през 2002 г.


Украйна вече си осигури известна подкрепа за своите призиви за специален трибунал по модела Нюрнберг. Чешкият външен министър Ян Липавски подкрепи идеята - значителна намеса, като се има предвид, че Чешката република в момента държи шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. В знак на нарастваща подкрепа върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза пред "Politico" в кулоарите на Общото събрание на ООН, че е отворен към идеята за независим трибунал. 


Но все още има значителна съпротива. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи миналата седмица, че иска Путин да се изправи пред Международния наказателен съд. САЩ и ООН също изразиха подкрепа в посока Хага. 


Украйна вече започна сама да разследва военни престъпления и проведе съдебни процеси въз основа на доказателствата, събрани в Буча. Различни агенции и неправителствени организации също документират военни престъпления в страната, докато Западът въведе система от мобилни екипи, които работят с украински следователи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2764 |19.09.2022 Киев съобщи за руски обстрел по втората най-голяма АЕЦ в Украйна . 1| 3468 |18.09.2022 Алла Пугачова поиска от руските власти да бъде обявена за “чуждестранен агент" . 2| 2862 |15.09.2022 Украйна поиска Германия първа да достави танкове на Киев, за да настъпи в Донбас и Крим . 0| 2848 |15.09.2022 Фон дер Лайен пристигна в Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads