Реклама / Ads
2| 2858 |15.09.2022 НОВИНИ

Украйна поиска Германия първа да достави танкове на Киев, за да настъпи в Донбас и Крим

.
Германия трябва да поеме водеща роля в доставката на танкове за Украйна, заяви председателят на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. „Германия трябва да оправдае лидерската си роля и да бъде първата, която доставя бойни танкове. Страна като Германия не поглежда назад към това, което правят другите“, каза Стефанчук в интервю за dpa.
 

Германският канцлер Олаф Шолц многократно е подчертавал, че Германия сама няма да доставя оръжие на Киев. Нито една от страните от НАТО все още не е доставила на Украйна бойни танкове западно производство. Откакто украинската армия си възвърна контрола над огромни райони в източната част на страната, правителството в Киев започна да настоява все повече да бъдат предоставени на Украйна оръжия такива, като германските танкове Leopard 2.


„Украинската армия си възвърна контрола върху площ от 6000 квадратни километра. Виждаме, че тези успехи вдъхновяват други страни, вдъхновяват света. Те насърчават правителствените ръководители на други държави отново да поставят Украйна на върха на списъка за приоритети и да продължават й помагат“, отбеляза Стефанчук.


„Задавам си въпроса: какво още трябва да се случи, за да се вземе решение (за доставката на танкове – бел.ред.)? Решението трябва да се вземе бързо, особено във връзка с наближаването на зимата. Колкото по-скоро получим оръжия, толкова по-скоро ще победим", каза председателят на украинския парламент.


Стефанчук отхвърли възможността за преговори с руския президент Владимир Путин преди победата на Украйна. "Едва тогава ще говорим с Путин за това как възнамерява да ни компенсират щетите. Украйна трябва да върне териториите си, включително Донбас и Крим. Военните престъпления на Русия трябва да бъдат разследвани от трибунал и Русия трябва да бъде призната за виновна. Тя също така трябва плаща репарации.Едва след като всичко това се случи, можем да се надяваме на възстановяване на световния ред, който Путин разклати“, подчерта Руслан Стефанчук.


Стефанчук посещава Германия за втори път, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Този път той участва в парламентарната конференция на страните от G7. В момента Германия председателства G7 на ротационен принцип. Заедно със Стефанчук в Германия пристига и бившият световен шампион по бокс Владимир Кличко, брат на кмета на Киев Виталий Кличко. Владимир Кличко ще приеме медийната награда M100 от името на украинския народ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2905 |15.09.2022 Москва заплаши с отговор, ако САЩ даде на Украйна ракети с по-голям обсег . 0| 2663 |15.09.2022 Борел: Част от европейското общество се изкушава да оттегли подкрепата за Украйна . 0| 2798 |15.09.2022 Полският президент: Не само Германия, но и Русия трябва да изплати на Полша репарации за войната . 0| 2716 |15.09.2022 Путин похвали Си за “балансираната” позиция на Китай спрямо Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads