Реклама / Ads
35| 7755 |17.12.2021 НОВИНИ

Кирил Петков: Чадърите свършиха, дал съм на Рашков пълна свобода

.
Кирил Петков Източник: стопкадър, БНТ
За мен е важна лустрация на крадците и това не може да стане през институции, които не им е това работа. Аз съм дал на Бойко Рашков пълна свобода в момента за всяко едно разследване, което той може да прави, да го прави. Чадърите свършиха. По никакъв начин никой оттук нататък не може да се чувства защитен, та дори и независимо дали е в управляващата коалиция, дали е министър, дали е отвън. Няма значение, всички под един аршин. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в интервю за БНТ.
 

„Моята мечта е да имаме правосъдие, което да покаже, че в България няма безнаказано нарушаване на закона. Не е нито моята, нито като коалиционни партньори, да чегъртаме, но нашата роля е да сложим хора в прокуратурата и в КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да проверяват всеки крадец – в миналото или бъдещето“, категоричен е той.

 

„За изкушения не се притеснявам, няма кой да ни изкуши“, заяви Петков

 

„Никога не съм си мечтал да бъда премиер“

 

„Никога не съм си мечтал да бъда премиер, но винаги съм си мечтал от много време да направим промяна в тази страна“, призна Кирил Петков. Според него българският потенциал за развитие е огромен, но през последните 15 години сме го „изхвърляли в кошчето“.

 

На въпрос за разликата между това да управляваш компания и да управляваш държава, премиерът обясни, че отговорността между двете е коренно различна: „Към всеки един човек, който върви по тротоара, аз усещам някаква отговорност, че ако си свършим добре работата, възможността е, че тези хора ще живеят по-добре. Ако не си я свършим, ще бъде поредната история, която ще ги разочарова, така че отговорността е несъразмерна с частния сектор“

 

По думите му към момента политическата реалност изглежда добре.

 

„Не защото ситуацията е добра. Имаме ужасно много проблеми във всички сектори. Добре е, че има приемственост от служебния към новия кабинет. Подходът беше приятелски. Имаше диалог. Допитвам се до бившия министър-председател Стефан Янев и той ми помага с някои въпроси“, обясни Петков.


Петков не определя правителството като ляво-либерално или дясно, а като практично: „Радвам се, че коалиционното правителство в този момент, има хора от всякакъв спектър, за някои неща аз вярвам, че трябва да сме десни, вярвам, че икономическият подем идва от частния сектор, свободният бизнес може да създава добавена стойност, правителството не може да създава добавена стойност“.

 

Оставката на Гешев

 

„Г-н Гешев не се е справил добре и хората очакват неговата смяна. Оставката на главния прокурор до голяма степен зависи от състава на Висшия съдебен съвет. Вторият приоритет са промени в КПКОНПИ. Дори да успеем да кажем г-н Гешев да си даде оставката, както всички ние го призоваваме, ако ВСС не се е сменил и няма други нива на атестация кой да бъде следващия главен прокурор, ми ние сме заменили един човек с друг. Надявам се, че ще успеем да направим възможността КПКОНПИ наистина да разследва всякакви престъпления, свързани с корупцията, което да даде още една възможност за постигане на тези цели, които сме говорили", заяви той.

 

Цените на тока и мораториумът

 

„Не е нормално още в първия ден на новото правителство да имаме такъв скок на цените. Поне една седмица да бяха изчакали да окомплектоваме екипите, да има зам.-министри. Това не беше добър знак. Това, което се случи и с мораториума, беше правилната стъпка. Искам много внимателно да се обследва следното нещо - преди крайният клиент да плаща по-високи цени, ние трябва да сме си написали домашното, трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора /например външни доставчици, друг тип контрагенти на завишени цени/, и едновременно с това да ощетяваме крайния потребител. Това с крайния потребител трябва да стане мярка, която да се ползва, когато няма друга възможност. Този мораториум даде глътка въздух и време да направим необходимия анализ. Може би ще трябва да се вдигнат цените, но това не може да бъде първата ни стъпка. Както във всяка една система - първо трябва да видим пробойните преди да започнем да ги предаваме нататък“, обясни министър-председателят.

 

„Защо, след като имаме договор за по-евтин азерски газ, ние не го използваме? Защо вкарваме частично по-евтиния газ? Разликата е близо 50%“, чуди се той.

 

„Свърши времето на всички тези, които досега са използвали системата на кражба, и са се надявали, че малкият потребител винаги ще плаща обяда“, заяви Петков и увери, че в следващите три месеца фокусът ще падне именно върху това.

 

Що се отнася до гласуването на мораториума в пленарна зала, според него до този момент в четворната коалиция /„Продължаваме Промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“/ няма пробойни и търкания. „Това което се случи е, че ГЕРБ вкараха този мораториум, но с грешна дата. Ние по принцип вярвахме, че трябва да има повече време за анализ“, обясни той. У Петков грешната дата е оставила чувство за игрички от страна на ГЕРБ.

 

„Такива игрички и машинации ще могат да минават още една-две седмици. В коалицията ни има и опитни, но и млади хора. Но те са умни и ще се научат. Оттук нататък с тази правилна мотивация коалицията ще взима правилните решения“, смята премиерът. По думите му в коалицията няма единомислие по всички въпроси, но пък това давало възможност да се чуват всички аргументи.

 

Наводненията

 

„Встъпихме в длъжност в ден, в който имаше наводнения, които разрушиха пътища, нарушиха водоподаването на много селища, нямаше ток. Първият ни приоритет е да осигурим достъп до тези хора, пътищата да работят, да има вода“, обясни той.

 

„Обикновено при бедствия и аварии общините много бързо започват да правят едни ремонти, които има възможността да бъдат направени без обществена поръчка. Създава се опасността едни средства да отиват в грешни посоки. От тази гледна точка вкарваме друг подход и вторият ни приоритет става това да видим как тези пари ще бъдат похарчени. Наех като част от моя политически кабинет съветник, чиято задача е да прегледа докладите за изразходените от общините средства. Ако има съмнение, отива на място  и проверява с очите си“, посочи министър-председателят.

 

„Оттук нататък аз искам да видя, че парите на българските данъкоплатци се харчат така, сякаш харчим собствените си пари“, категоричен бе Кирил Петков.

 

Зелените сертификати

 

„Като министър-председател реших да проявя лидерство и вече има заповед, че зеленият сертификат е задължителен. Дали това ще стане много бързо във всички министерства, не е задължително да стане в следващите два дни. Всички министри се съгласиха да видим как ще сработи пилотният проект за МС и при добри резултати, всеки един министър би го внедрил в своето министерство“, обясни той.

 

Отношенията с Радев

 

Кирил Петков бе категоричен, че президентът Румен Радев няма своя квота в кабинета. Премиерът припомни, че и като министър в служебния кабинет никога не е получавал обаждания или изисквания от страна на държавния глава.

 

„От тази гледна точка аз много уважавам президента Радев в начина, по който сме работили, но той по никакъв начин нито е изисквал, нито сме комуникирали за някакви кадри, хора“, посочи той.

 

Единствените хора, пред които Петков се чувства длъжен и отговорен, са избирателите - на 100%.

 

Спорът с Република Северна Македония

 

Според министър-председателят спорът и отношенията с Република Северна Македония изобщо не става въпрос за отстъпки.

 

„Това, което аз много ясно дадох като мандат в следващите стъпки с Република Северна Македония е, че ние ще надградим българската позиция с допълнителни работни групи по икономика, по инфраструктура, по култура, по мерките и политики за влизането и помощите, капацитета за Северна Македония - как може те да успеят да направят стъпката напред към влизане в ЕС. Което означава, че си задаваме един срок от 6 месеца, и аз този срок го заявих ясно, където тези работни групи да дават истински резултати - македонски и български бизнеси да работят заедно, самолетна и влакова връзка София-Скопие, общ културен календар. Трабва да обърнем риториката на нашите разговори. Трябва да говорим за нещата, които можем да спечелим от едно добросъседство, вместо само да нищим проблемите. Да, те са там, не можем да ги заметем под килима. Трябва да ги решим“, заяви министър-председателят.

 

Канадското гражданство

 

Петков приема решението на прокуратурата да прекрати разследването за двойното му гражданство като преценка, че това, което е направил, не е престъпление.

 

„Не бих искал това да бъде повлияно от моята нова позиция. Нека няма човек в тази държава, който да се чувства над закона, включително и самият аз“, добави той.

 

Българската мечта

 

Мечтата на Кирил Петков е след 10 години България да бъде мястото в Европа с най-доброто качество на живот.

 

„Не казвам с най-високия стандарт. Качество на живот означава сравнително чиста природа, означава добро образование, добро здравеопазване, добри възможности за предприемачите, които искат да се реализират тук. А за нашето правителство в 4-годишния мандат много се радвам, че оттук нататък няма да зависи толкова много кой управлява, защото ще имаме работещи институции“, завърши министър-председателят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6310 |17.12.2021 Петър Чолаков: Кирил Петков поставя летвата много високо . 16| 5038 |17.12.2021 Кирил Петков ще има 17 съветници, Калина Константинова с екип от 12 души . 2| 3133 |17.12.2021 Кирил Петков ще дава отчет в НС веднъж месечно . 2| 3826 |17.12.2021 Проф. Кирил Топалов: Гърците не са роднини на македонците, затова се разбраха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads