Реклама / Ads
19| 6360 |15.06.2021 НОВИНИ

Кирил Петков: Парите за ремонт на язовирите са за 6-7 фирми. „Автомагистрали“ и ДКК са шапки, които дават да се строи без обществени поръчки

.
Кирил Петков
631 милиона лева са вкарани за ремонт на 400 язовира. В момента от тях са завършени само 10 язовира. Отидох в Ловеч на язовира, който се води ремонтиран и там видях един празен и затревен язовир. Приличаше на затревено водоемче. А ми го представиха за завършен. След това отидох на следващите два язовира- беше същото. Това каза по НТВ икономическият министър Кирил Петков. Ето какво обясни той за проверката:
 

Оказва се, че парите са платени на фирмата, а тя ги е предала на Държавна консолидационна компания /ДКК/.  Тя пък не ги е предела на фирмата, която трябва да ги стопанисва. Това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи винтилите отворени, защото смята, че язовирите са в ремонт. Шест месеца тези язовири стоят празни, защото Държавната консолидационна компания не е предала протокола на държавната фирма, която обслужва язовирите.

 

ДКК са дали парите на 100%. Тихомир Димитров е шефът на „Монтажи“. Понеже се води държавно предприятие, парите се дава основно на 6-7 фирми. Цените между различните язовири са много еднакви и много над пазарните.

 

Цената на превоз -1, 16 лв. на тон километър. Пазарната цена е между 20-25 стотинки.  Идеята е да видим точно какво е дадено на тези фирми. В нашия бутон „Прозрачност“ ще има и пълният отговор на комисията. Ние сме предали фирмите към НАП и МФ, за да обследват дали имат свързаност. Много се надявам да не попаднат в списъка с фирмите, свързан с Пеевски и Божков.

 

Нашите специалисти видяха всички документи за язовирите. Те са с голям опит, има и хидроинженери .  В неделя имах 4 обаждания към Тихомир Димитров – шеф на „Монтажи“, но той не отговори. Този тип шапки като ДКК са опасни. „Монтажи“ е под тях. Той няма задължение да се отчита на министъра, а на ДКК. „Автомагистрали“ и ДКК са шапки, които дават да се строи без обществени поръчки. Не мога да ги сменя хората в ДКК. ДКК е направено да не се управлява..

 

Поисках в неделя да се чуя с Ясен Спасов, който е на ДКК. Каза ми, че ще ми отговори писмено. Въпросът е защо, когато тези язовири са платени,  те не са пуснати?

 

За мен рискът от корупция е огромен. Ако разликата е от 10 процента, може да има объркване. Но ако е пет пъти по-висока, рискът за корупция е очевиден. Явно и трите язовира съм успял да изпразня много бързо и съм ги затревил“, пошегува се той на опорката, спусната от ГЕРБ.  

 

На 31 декември и трите язовира са предадени. Тези язовири нямат право да имат вода в тях. Шлюзовете са отворени и всеки от тях се отчита непрекъснато. Не разбирам защо предаването не се е случило, но ще разбера до края на седмицата. Тук не е идеята да казваме колко лошо да се случват нещата, а язовирите да работят  и да се строи на нормални цени. Моята цел е не да показвам кой какво е направил преди, а нещата да заработят.  Мога да уволня хората в ДКК, но не и в „Монтажи“. Но за местата в ДКК трябва да се направи конкурс, допълни още министърът.

 

Той обясни, че за да се спре корупционната практика като министърът еднолично решава и прави избор на фирмите, сега Европейската инвестиционна банка ще бъде  копартньор за одобряване на бъдещи инвестиционни проекти. ББР ще има нов надзор и ще се управлява по съвсем различен начин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6807 |14.06.2021 Кирил Петков: Не е въпросът да сме ”наши” срещу ”ваши”, а парите на хората да се разходват ефикасно . 0| 2973 |14.06.2021 За 100 лева от парите за свещи ограбиха най-голямата църква в Ямбол . 3| 3661 |14.06.2021 Проф. Недялков: Източват бюджета. Парите не стигат за поддръжка и нормален ремонт на авиационната техника . 1| 3183 |09.06.2021 Благовест Кирилов: Високотехнологичният сектор не може да е добавка към името на министерство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads