Реклама / Ads
0| 7848 |18.03.2022 НОВИНИ

Кирил Петков: Съжалявам прокуратурата, че се изложи по този начин. Рашков: Чух лъжи от държавното обвинение

.
Кирил Петков и Бойко Рашков
Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата, поз ръководството на г-н Иван Гешев. От чутото от брифинга на прокуратурата става ясно, че се укриват документи, с които се иска иска повдигане на обвинение.
 

Игнорират се сведения, получени от изнудването лице, само за да не се  извърши разследване по закон. Спъва се всеки, който се опитва да работи срещу корупцията.  


Това каза премиерът Кирил Петков на среднощен брифинг тази вечер. Той допълни: 


Прокуратурата се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция. По този казус в момента работи Европейската прокуратура. И докато тук се скриват факти, сега има паралелна европейска структура, която също работи по този казус. Ще има много ясна информация как те действат. Факт е, че много хора казват, че България е превзета държава.  Ние вярваме, че това няма де е така в бъдеще. Ще направим всичко, за да може страната ни е да е нормална държава. Битката няма да е къса, но ще продължим. Съжалявам за прокуратурата, че се изложи по толкова очевиден начин тази вечер.

 

Шефът на МВР Бойко Рашков допълни: 


Чухме късно днес становището на прокуратурата.  Тя прави изводи за изхода от производство, на което току- що е поставено началото. Производство, за което не е имало време да се съберат доказателства, защото е направена проверка.  Тя има за цел да се съберат достатъчно данни, за да може да се образува или не досъдебно поризводство.

 

По тази проверка са събрани сведения и от Васил Божков, саморъчно подписани от него. Никой не твърди, че тези сведения имат качество на свидетел, защото действието не е извършено по реда в НПК.  Това може да стане когато се образува досъдебно поризводство. Вместо прокуратурата да заяви, че ще предприеме това действие, тя се постара да обяви на всички, че видите ли МВР не е направило нищо и не е било компетентно да направи проверки. 


Преди години Божков бе публикувал в медиите факти, които сега бяха предмет на тази проверка. Прокуратурата по тези факти не се самосезира. Ние поне не разбрахме да се самосезира,  правомощия които има. МВР има само една възможност - да образува хипотеза на неотложност. Изпратени стотици материали потъват в прокуратурата, без да е известно каква е тяхната съдба. 


Например още през октомври м. г. изпратихме материали за АМ “Хемус” и до днес няма никаква реакция от българската прокуратура. За Божков има материали, че е бил под натиск на Горанов, Борисови Арнаудова.  По този въпрос ние сме събрали определени факти, на които прокуратурата не им обръща внимание. Тя казва, че това е било защитна теза на Божков, който има 19 обвинения. Според прокуратурата обвинените нямат право да бъдат пострадали. 

 

Изненадах се за пореден път, но чух лъжи от брифинга на прокуратурата. Нямало проект на постановление на искане за повдигане на обвинение. Ето ги проектите. Те са предадени преди обяд на прокуратурата. Защо го прави това? Дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна, включително и от високопоставени в близкото минало или не?! Или ги пази?! Дали се търсят възможности, за да избегне да се търси отговорност от тези лица?!


.
Бойко Рашков показва проектите на постановление на искане за повдигане на обвинение, Източник: БГНЕС


За Горанов - преди две години има доклад на АДФИ,  по който има извод, че за Комисията по хазарта има вреди, причинени на хазната за над 550 млн. лева.  Министърът е принципал на тази комосия и се пита прокуратурата какво е направила по този случай срещу Горанов. Преди да се снабдим с този доклад, се оказва, че АДФИ е изпратила този доклад на прокуратурата още миналата година.  Тези доклади служат директно за доказване в наказателния процес. 


Този доклад присъства в предадените на прокуратурата материали и ми е много интересно защо прокуратурата заяви, че в преписката на ГДНП липсват каквито и да е доказателства. Как да има доказателства, когато току-що сме поставили началото на наказателния процес. Разследването би трябвало да върви с ускорени темпове. Трябва да се разпита Божков в Дубай по отношение на тази сюжетна линия - дали му е оказван натиск, дали е бил принуден под заплаха да му се вземе част от бизнеса-практика, на която ние се нагледахме в нашата страна. Дали той не е бил принуден да продаде бизнеса си на чужденци?!  


Прокуратурата направи всичко необходимо да смачка труда на една служба. И може би никога да не се установи дали някои лица са извършили или не престъпление. 


Снимки, направени в дома на Арнаудова били вестници, казва прокуратурата.  Това не е вярно. Тези снимки са относими към Божков.  Полицаите са стояли пред кабинетите на прокурорите. Но те не са ги приели. Държали са ги в коридора. Те не са искали да се срещнат с тях. Нашата прокуратура така намира за най-добре да взаимодейства с полицейските органи. Това е възмутително. Денят на практика е минал в чакане, прокуратурата най-накрая да ни сюрпризира със своето становище. 


Що се касае, че тримата задържани - те  са били разпитани късно като свидетели, няма друга опция, прокуратурата не  предприема действие в тази посока. След като са изтичали часовете, те са пристъпили към техния разпит. Те не са знаели в какво процесуално качество да разпитат тези лица. 


Стотици са случаите, в които има участие на европейски прокурори по европейски средства. Ние ще изпращаме материали на европейските прокурори. Мога да ви кажа, че взаимодействието между полицията и европейските органи е на високо ниво. Разследващи прокурори ще работят по дела на европейската прокуратура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3655 |18.03.2022 Менков: В понеделник ще депозираме жалба за извършено длъжностно престъпление от Кирил Петков . 0| 3355 |18.03.2022 Нито ПВО, нито ракети ще се дават на Украйна, каза Кирил Петков. Но утре е срещата му с Лойд Остин . 0| 3132 |18.03.2022 Кирил Петков ще инспектира изграждането на интерконектора Гърция - България . 0| 2936 |17.03.2022 Отложиха днешното правителствено заседание. Причината - среща Кирил Петков-Лойд Остин?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads