Реклама / Ads
0| 3051 |05.05.2022 НОВИНИ

Кирил Петков: Войната в Украйна дава възможност да се направи нова енергийна карта на региона

.
Кирил Петков
Войната в Украйна дава възможност да се направи нова енергийна карта на региона и диверсификация на енергийните доставки. Това заяви премиерът Кирил Петков при откриването на първата работна среща на енергийните министри на 8 страни от региона.
 

Форумът се провежда в София и на него се обсъжда енергийната сигурност и работата на бъдещия регионален координационен център, който ще управлява дейността на електрическата и газовата инфраструктура за Югоизточна Европа.


"Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим, както сме обединени днес и да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни, са налице", каза Кирил Петков, цитиран от БНР.

 

България може да поиска отлагателен период за спиране на доставките на руски петрол, ако Европейската комисия допусне тази възможност  в предстоящия пакет от нови санкции спрямо Русия, потвърди на енергийния форум вицепремиерът Асен Василев:

 

"Ако се дава дерогация, България ще поиска дерогация. Ако ЕС като цяло реши, че няма да има дерогации за никакви държава, тогава ние няма да получим дерогация...Ако санкциите, както се приемат, предвиждат дерогации за поне една държава, България ще поиска дерогация", каза Василев.


В рамките на днешния енергиен форум в София "Булгартрансгаз" и "Интернешънал Газ" ще подпишат договор за инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Българи я- Сърбия. Общата стойност на договора е почти 140 милиона лева без ДДС.

 

Финансирането е в обхвата на безвъзмездната финансова помощ от Механизма за свързване на Европа. В срещата участва и генералният директор на Главна дирекция "Енергетика" на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3588 |05.05.2022 Белият дом: Русия вече загуби войната, Путин няма да марширува в Киев . 0| 3686 |05.05.2022 Надежда Сайфутдинова - рускинята, зашила устата си в знак на протест срещу войната . 0| 3184 |05.05.2022 Ден 71 от войната: „Трудни, кървави битки“ се водят в „Азовстал“ . 0| 5742 |04.05.2022 Димитър Иванов, енергиен експерт: Войната за газа с Русия, ще се прехвърли и в ядрената енергетика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads