Реклама / Ads
1| 3896 |16.01.2024 НОВИНИ

Кирил Вътев: Бюджетът за земеделие тази година е по-голям с 500 млн. лв.

.
Земеделският министър Кирил Вътев Източник: Стопкадър: bTV
"Тази година цените на зърното на борсите са много ниски. При зърното интересното е, че никой не може да си договаря цените. Те се определят на борсата. По ред причини - не само заради Украйна. Реално бюджетът за земеделие тази година е по-голям с 500 млн. лв. Ние искаме всеки похарчен лев да стимулира продукт, който достига до трапезата. Искаме да си сверим часовника и да видим как стоят нещата реално."
 

Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV земеделският министър Кирил Вътев.

 

Относно искането за мито върху украинското зърно, министър Вътев каза, че на пазара трябва да има конкуренция при равни условия.

 

"Големият проблем е, че се подготвя либерализация за всички стоки. Напрежението, което е у нас, се наблюдава в почти целия ЕС. Вече 5-6 държави протестират срещу това. Аз съм убеден, че нашите зърнопроизводители ще излязат на протест. Искаме да бъде ограничен вносът чрез тарифни квоти. Нашите земеделски производители изпълняват толкова тежки екологични мерки. Те са нерентабилни и неконкурентни. Преди влизането на България в ЕС, имаше много проверки и усилия, за да изпълняваме европейските стандарти. А в този случай това се прескача. Срещу това протестират земеделците", обясни той.

 




Запитан има ли шанс да се наложи мито върху украинския внос, Вътев каза, че това може да бъде решено единствено от ЕК.

 

"В момента споразумението между Украйна и ЕК е за 4-те култури. Най-вероятно ще има реекспорт. Нека завърши проверката и да видим какво ще покаже. Всякакви хора с претенции, че много знаят, твърдят, че България ще загуби много средства по европейски програми. Проведохме изключително ползотворни преговори с ЕК и вероятността България да загуби евросредства клони към нула. След като представим съответните документи, ЕК ще излезе със съответната позиция. Ние имаме едни 39 млн., които са похарчени миналата година за тази. Положени са всички възможни усилия да не се загубят средства", категоричен бе земеделският министър.





На въпрос има ли промяна в българската позиция по отношение на ГМО-продуктите, които да се внасят у нас, Вътев коментира, че ГМО е когато нетипичен ген за даден организъм се внася отвън. 

 

"При новите геномни техники става дума за редактиране на гени. При естествена селекция какво се случва - кръстосват се чрез опрашване два сорта от един и същи вид. Получава се един стабилизиран нов сорт. Чрез новите геномни техники нещата се случват много по-бързо. При човека се лекуват болести като диабет, сърдечно-съдови заболявания с новите геномни техники. Кой би се лишил от това? Нашето общество трябва да е убедено на коя страна застава - "за" новите геномни техники или против тях", обясни той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 6433 |16.01.2024 Паметникът “Альоша” развълнува руските депутати: България премахвала варварски съветски монументи . 0| 3806 |16.01.2024 Смолян обяви грипна епидемия . 9| 4407 |16.01.2024 Борислав Михайлов дава на съд Търговския регистър . 13| 3966 |16.01.2024 Фон дер Лайен: Украйна може да спечели войната. Трябва да продължим да й даваме средства, за да се съпротивлява!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads