Реклама / Ads
3| 2562 |26.04.2023 НОВИНИ

Китай се бие в гърдите: Ще има 1500 бойни глави до 2035 г.

.
Източник: БГНЕС
Китай напредва с най-голямото досега увеличение на ядрения си арсенал, модернизирайки атомното възпиране с оглед на евентуални бъдещи конфликти със САЩ, твърдят експерти, цитирани от АФП.
 

Данни на Мозъчния тръст SIPRI (Стокхолмски международен институт за изследване на мира) сочат, че Китай има около 350 ядрени бойни глави – което представлява незначителен брой в сравнение със САЩ и Русия. Оценка на Пентагона, публикувана през ноември показва, че арсеналът се разраства бързо и може да достигне 1500 бойни глави до 2035 г.

 

"Китай изглежда вече не се задоволява само с няколкостотин ядрени оръжия, за да гарантира сигурността си", заяви пред АФП Мат Корда от Федерацията на американските учени.

 

След първия си ядрен опит през 1964 г. Китай се задоволяваше да поддържа сравнително скромен арсенал и твърдеше, че никога няма първи да използва ядрено оръжие в конфликт.

 

Но през последните години, при президента Си Цзинпин, страната започна мащабна военна модернизация, включваща и модернизиране на ядрените оръжия, за да може не само да възпира враговете, но и да контраатакува, ако възпирането се провали.

 

"Китай предприема най-значителното разширяване и модернизация на ядрените си сили в историята на страната", заяви пред АФП Дейвид Логан, асистент във Военноморския колеж на САЩ.

 

Това включва не само увеличаване на производството на бойни глави, но и подобряване на способността за доставянето им с ядрена триада - ракети, самолети и подводници.

 

"Промените, които се случват или са в ход, са много значителни" и "ще превърнат Китай от държава, която има ядрени ответни способности, в държава, която е третата по големина ядрена сила в света", заяви пред АФП Ерик Хегинботъм, главен научен сътрудник в Центъра за международни изследвания на Масачузетския технологичен институт.

"Така за първи път в историята големите ядрени сили ще трябва да обмислят не един потенциален ядрен конкурент, а двама, което ще има последици за ядреното планиране и стабилност навсякъде."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2678 |24.04.2023 Австралия ще инвестира повече в отбрана заради Китай . 2| 3410 |24.04.2023 Китай ще пусне в експлоатация дрон, три пъти надхвърлящ скоростта на звука . 1| 2717 |21.04.2023 Министър Пулев похвали икономическа зона „Доброславци” на китайския посланик . 0| 2462 |19.04.2023 Предстои Индия да изпревари Китай по брой на населението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads