Реклама / Ads
11| 8091 |04.10.2021 НОВИНИ

Китай и САЩ едновременно съобщиха за нов вирус и пандемия

.
На форума за технологии
САЩ и Китай едновременно прогнозираха нов вирус и неминуема нова пандемия по време на Международния форум за наука и технологии. Първо, в речта си пред форума Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ, изброи основните мерки на научната общност за подготовка за следваща ”неминуема” пандемия.
 

"Първо, ние идентифицираме приоритетни патогени, които могат да причинят пандемия. Например Световната здравна организация има подобен списък. Проблемът е, че не можем да се ограничим до този подход, тъй като масовото разпространение на инфекцията обикновено се задейства от непредвиден патоген", обяви Фаучи, цитиран от агенция "Фокус".


"Второ, учените усъвършенстват методите за създаване на ваксини като например технологиите за матрична РНК и векторни лекарства. Оптимизирането на тези методи вече изигра значителна роля в борбата срещу разпространението на коронавируса", подчерта специалистът по инфекциозни заболявания.


"След това използваме информацията, получена по време на изследването на вирусите, които принадлежат към едно и също семейство, като този, който е причинил пандемията. Този подход дава възможност на ранен етап да се предвидят характеристиките на ваксините, които ще са необходими за въздействие върху патогена."


Освен това според него "учените подобряват компонентите на терапевтичните лекарства, които преди това са били използвани срещу патогени, и по-важното е, че разработват нови молекули, които могат да засегнат уязвимите части на вирусите". "Така че по-нататъшното развитие на тези мерки за противодействие ще ни позволи да се подготвим за следващата неминуема пандемия."


Веднага след това ръководителят на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията Гао Фу изрази увереност, че човечеството със сигурност ще се сблъска с нов смъртоносен вирус в бъдеще и предложи няколко принципа на взаимодействие за изготвяне на контрамерки.


"Светът е изправен не само пред пандемията от коронавирус, но и пред редица други проблеми като инфодемията, когато се преплитат почти неразличимо информация и дезинформация. Това поражда много слухове и проблеми, които трябва да бъдат решени", обяви пред форума специалистът, цитиран от БГНЕС.


Гао Фу подчерта, че в бъдеще светът със сигурност ще се сблъска с т. нар. Х-вирус, чиито характеристики все още не са известни на никого и които може да се появят навсякъде и по всяко време.


"За бъдещето на човечеството е необходимо да работим заедно, за да разрешим проблемите си. В тази връзка предлагам да се ръководим от "принципа на четирите С": сътрудничество (cooperation), конкуренция (competition), комуникация (communication) и накрая координация (coordination)", подчерта експертът.


От горните принципи той специално подчерта ролята на бързия обмен на информация, тъй като именно откритият обмен на информация от страна на Китай позволи на учените по целия свят да започнат разработването на ваксини срещу коронавирус и да постигнат успехи за толкова кратко време.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3346 |18.09.2021 Reuters: МФ на САЩ анализира разследването на Световната банка за манипулациите с рейтинга на Китай . 7| 3668 |18.09.2021 Кристалина Георгиева отрича: Не съм оказвала натиск в полза на Китай . 10| 5489 |17.09.2021 Разследване на Световната банка разкри: Кристалина Георгиева оказвала натиск в полза на Китай . 17| 10391 |20.08.2021 Наводнение от шутове в ГЕРБ - имитират едновременно Швейк и крал Лир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads