Реклама / Ads
0| 3022 |02.08.2022 НОВИНИ

Китайски изтребител лети близо до Тайван, докато Нанси Пелоси посещава Тайпе

.
Китай засилва военната активност около Тайван, преди официалното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, която се очаква да кацне в Тайпе довечера.
 

Няколко китайски изтребители прелетяха близо до средната линия, която разделя Тайванския проток тази сутрин, твърди служител, цитиран от Financial Times - напомняне, че военновъздушните сили на Пекин могат да достигнат до острова за броени минути. 


Тези ходове идват в момент, в който Тайван и САЩ се подготвят за потенциална бурна реакция от страна на Китай, който многократно предупреждаваше, че народната освободителна армия на Китай (НОАК) "няма да седи със скръстени ръце", ако Пелоси посети Тайван като част от по-широко посещение в Азия.


Пекин твърди, че Тайван е част от неговата суверенна територия.


Китай също обяви друга поредица от военни учения в Южнокитайско море, планирани да продължат от вторник сутринта до събота вечерта, на фона на различни учения, случили се през предходната седмица.


Вътрешният въздушен трафик във Фудзиен, китайската провинция, която е най-близо до Тайван, беше прекъснат във вторник, знак, че въздушното пространство може да бъде освободено за военни движения.


Тайван не беше споменат в официалния маршрут на Пелоси, който включва също Япония, Южна Корея и Малайзия, но хора, запознати с въпроса, потвърдиха, че тя ще се срещне с президента на Тайван Цай Инг-вен в сряда. Това ще направи Пелоси, дългогодишен критик на Китай, особено по отношение на нарушенията на правата на човека, първият председател на Камарата на представителите на САЩ, посетил Тайван от 25 години.


Пентагонът отказа да коментира подготовката си за защита на Пелоси и нейната делегация. Но американската армия вече разполага с военноморски активи в региона. Ако Китай изпрати изтребители да прехванат самолета на Пелоси, ВВС и ВМС на САЩ биха могли да качат изтребители от кораби в морето или от бази в региона, за да ги прихванат.


Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност, в понеделник предупреди Китай да не превръща потенциалното посещение на Пелоси в Тайван в "претекст за увеличаване на агресивната военна дейност в или около Тайванския пролив“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2962 |02.08.2022 Венко Сабрутев, ПП: Служебният кабинет не ни притеснява, не очакваме скелети от гардеробите . 0| 2828 |02.08.2022 Вторият транш изтребители F-16 - приоритет на служебния министър на отбраната . 0| 4126 |28.07.2022 Скандално министри на БСП напуснаха МС заради F-16: Тръгнали самолети да купуват, а народът ще зъзне зимата . 0| 2772 |28.07.2022 Бомбена заплаха затвори Летище София /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads