Реклама / Ads
1| 3010 |06.12.2022 НОВИНИ

Китайският президент ще посети официално Саудитска Арабия

.
Си Цзинпин
Китайският президент Си Цзинпин ще има официално посещение в Саудитска Арабия от 7-ми до 9-ти декември. Срещата е по покана на саудитския крал Салман, съобщават световните агенции.
 

Очаква се по време на визитата Си Цзинпин да разговаря с краля и да се срещне с лидерите на страните членки на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив. Той ще участва и в китайско-арабската среща на високо равнище.

 

Посещението на председателя на КНР в Саудитска Арабия е свързано с „укрепването на историческите отношения и стратегическото партньорство“ между страните,се отбелязва. Очаква се да се обсъдят и перспективите за икономическо сътрудничество.

 

В края на октомври саудитският министър на външните работи Файсал бин Фархан Ал Сауд заяви, че Си Цзинпин планира да посети Рияд за участие в три срещи с лидерите на арабски държави. По неговите думи кралството отделя: „голямо внимание на предстоящите срещи“ и работи по въпроса посещението на Си Цзинпин, за да "се състои успешно и да доведе до желаните резултати“.

 

По-рано министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман Ал Сауд и ръководителят на държавното управление по енергийните въпроси на Китай Чжан Цзянхуа водиха преговори. Те потвърдиха готовността да си сътрудничат за поддържането на стабилност на световния петролен пазар. Отбелязано е, че Саудитска Арабия е „най-надеждният партньор и доставчик на петрол в Китай“.

 

Саудитският министър и китайският ръководител обсъдиха също продължаване на сътрудничеството в областта на мирното използване на ядрената енергия, в сферата на електроенергетиката и възобновяемите източници на енергия.

 

Саудитска Арабия надмина през м. август Русия по обем на доставки на петрол в Китай. По информация на главната митническа администрация на КНР, кралството е изнесло в Китай 8.48 млн. тона петрол за обща сума от 6.8 млрд. долара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2841 |06.12.2022 Президентът за ПП: Лъжата разбива и обществото, разбива и политическата система . 8| 3285 |06.12.2022 Австрийският канцлер ни каза "Не" за Шенген. Президентът оставя вратата отворена . 15| 4101 |06.12.2022 Борисов: Ако Радев наложи вето на ИК, депутатите на ГЕРБ ще го гласуват. Асен Василев лъже за разговор с президента . 7| 5437 |05.12.2022 Психологът Росен Йорданов: Реакцията на президента Радев е паническа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads