Китайци "превземат" родопското Момчиловци заради киселото мляко

Производители на кисело мляко и сирене от региона предлагат мостри и продукти за продажба.
"Българското кисело мляко е много популярно в Китай, затова искаме да опитаме чистото кисело мляко тук“, казва Ге Лин, 37-годишна туристка от Китай.
Китайски туристи посещават Момчиловци от 2009 г., когато китайска млечна компания за първи път внася бактериите, открити в местното кисело мляко. Продуктът на компанията, продаван под марката Mosilian, днес се намира в повечето китайски супермаркети, припомня агенция Фокус.
В началото на XX в. българският микробиолог Стамен Григоров и руският зоолог Иля Мечников откриват, че консумацията на кисело мляко помага на българските селяни да живеят по-дълго.
Българското кисело мляко съдържа Lactobacillus bulgaricus и други уникални за региона бактерии, които засилват здравето, имунитета и дълголетието, обяснява проф. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към Българската академия на науките.
"Българското кисело мляко може да е първият пробиотик в света и е използвано за лечение на различни заболявания. Всеки бактериален щам, изолиран от домашно кисело мляко, има различни свойства“, допълва тя.
Моля, подкрепете ни.





