Реклама / Ads
0| 3171 |15.03.2022 НОВИНИ

Кличко покани папа Франциск в Киев, за да призове за мир

.
Виталий Кличко, папа Франциск
Кметът на украинската столица Виталий Кличко призова папа Франциск да посети града въпреки войната, като заяви, че присъствието му е ключово за спасяването на човешки животи и постигането на мир, предаде Ройтерс.
 

Преди Кличко, но още преди началото на войната, папата получи покани да посети Украйна от архиепископа на Украинската гръкокатолическа църква Святослав Шевчук и от посланика на Украйна във Ватикана Андрий Юраш.

 

Ватиканът потвърди в изявление, че папата е получил писмото, датирано от 8 март. В изявлението се подчертава, че главата на католическата църква се моли за украинците, но не се споменава нито поканата, нито предстоящо пътуване.

 

„Вярваме, че личното присъствие (на папата) в Киев е ключово за спасяването на животи и намирането на път към мира в нашия град, страната и другаде”, написа Кличко. Ако не е възможно лично посещение, кметът предлага провеждането на видеоконференция - на живо или на запис, в която да участва и президентът на Украйна Володимир Зеленски. “Призоваваме Ви като духовен водач да покажете своето състрадание, да застанете редом с украинския народ, разпространявайки призива за мир”, се казва в писмото, чието съдържание беше потвърдено от говорителка на кмета.

 

В изявлението на Ватикана се повторят думите, казани от папата в неделя, когато той остро осъди войната в Украйна и отхвърли тезата на Русия, че има основания да води „специална военна операция“.

 

„Изправени пред варварството да се убиват деца, невинни и невъоръжени цивилни, никакви стратегически причини не издържат. Единственото, което трябва да направите, е да спрете тази неприемлива въоръжена агресия, преди тя да превърне градовете в гробища“, се казва в изявлението, цитирано от БТА.

 

Москва твърди, че действията й не целят окупация на територия, а демилитаризиране и „денацифициране“ на съседната държава. Русия нарича действията си „специална военна операция“. Папа Франциск отхвърли този термин на 6 март заявявайки, че случващото се не може да се счита за „просто военна операция“, а е война, довела до „потоци от кръв и сълзи“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2791 |15.03.2022 Повече от четирима души са убити при бомбардировка в Киев, Кличко обяви полицейски час . 0| 2972 |13.03.2022 Папа Франциск: Спрете клането . 0| 3002 |10.03.2022 Владимир Кличко: 100 млн. евро дава Германия на Украйна и нейните защитници . 0| 3552 |06.03.2022 Папа Франциск: В Украйна текат реки от кръв и сълзи. Няма военна операция, а война!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads