Реклама / Ads
7| 2881 |08.03.2024 НОВИНИ

Ключови свидетели, уличавали Сарафов, се отричат от показанията си

.
Любена Павлова
Свидетели, давали показания срещу и.д. главния прокурор Борислав Сарафов, се отказват от думите си и коренно променят твърденията си. Това съобщи днес "Капитал".
 

Случва се някакъв вид прегрупиране, пише Полина Паунова в "Капитал". По думите ѝ това е обяснението за поведението на един от основните свидетели, които миналата година служеха на Иван Гешев да уличи Сарафов. Става въпрос за бившата съпруга на Петьо Еврото - Любена Павлова, която твърдеше, че е виждала как бившият шеф на следствието е вземал подкупи от мъжа ѝ. Към днешна дата изглежда, че Павлова си е променила мнението и разказът й вече е друг - че е била принуждавана от Гешев да свидетелства срещу заместника му.

 

Имено Любена Павлова е едно от лицата, които се посочва, че са сменили показанията си.







Уличавалите обилно Сарафов сега се отричат от показанията си. По информация на "Капитал", потвърдена от трима независими източници, различните свидетели твърдят, че разпитите им са били или "фалшифицирани", или че информацията, която са давали, е била в резултат на натиск и упражнена спрямо тях принуда от бившия главен прокурор Иван Гешев. Целта му била да отмъсти на заместника си "предател", който се обърнал срещу него.

 

Сега по това досъдебно производство работи вече съдия Даниела Талева, назначена за ad hoc прокурор, който разследва евентуални престъпления на главния прокурор и неговите заместници.

 

Разследването конкретно на този случай обаче изглежда пред провал, тъй като свидетелите се отмятат от показанията си. Част от тях казват неофициално пред "Капитал", че са били принуждавани да уличават Сарафов. И въпреки конкретните им твърдения през 2023 г., че са го виждали да получава определени суми в десетки хиляди левове, това през 2024 г. се оказва "невярно". Част от тях назовават и кой ги е принуждавал за такива показания пред районната прокуратура, която миналия май се е занимавала със случая. По думите им Иван Гешев е инициирал това разследване и тогава като главен прокурор "много неща зависеха от него".

 

Извъртането им на 180 градуса - в уличители на Гешев, след като Сарафов оглави прокуратурата, е пряко доказателство за споменатото в изтеклия запис прегрупиране. Самата промяна на показанията обаче повдига въпроса кога и в чия полза те не отговарят на истината - преди или сега. Този развой е илюстрация как се ръководят (или дирижират) разследванията, които засягат висшите етажи на прокуратурата и които по един или друг начин имат отношение към мрежите на брокерите на влияние Петьо Еврото и разстреляния през февруари Мартин Божанов-Нотариуса.
 
Докато Любена Павлова свидетелстваше срещу Сарафов в прокуратурата на Гешев, тя нямаше качеството на обвиняем. След рокадата на върха обаче въпросното досъдебно производство срещу Еврото отива в СГП и свидетелката срещу назначения за и.ф. главен прокурор Любена бързо става обвиняема заедно с изчезналия й бивш съпруг, пише още Полина Паунова.

 

Разследването водено за принуда срещу Еврото се префасонира в обвинение по казуса на Илия Златанов в разследването "Осемте джуджета" за превземането на бизнеса му. Еврото и Любена стават обвиняеми за вещно укривателство.





Тук изниква и въпросът: какво се случва с това производство в настоящата ситуация, която Павлова вече се отказала от показанията си срещу Сарафов? Пред "Капитал" от СГП обясниха, че делото "всеки момент ще бъде вкарано в съда". Оттам обаче допускат, че случаят може да се спихне. "Ако съдът ни върне делото, защото Петьо Петров изчезна и не е имал средства за защита, каквито трябва да има всеки обвиняем, ще трябва да започнем отначало", обясняват от градската прокуратура. Подобен сценарий би облагодетелствал и обвиняемата Павлова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4100 |08.03.2024 Как се превъртат 3 млрд. лв. за руската тръба в България през арабско дружество . 21| 2862 |08.03.2024 Борисов - горд с "Турски поток", който нарича "Балкански", а си е чисто "Руски" . 3| 2602 |08.03.2024 Германските медии за ротацията. България е под пара . 9| 2742 |08.03.2024 Равносметката на кабинета "Денков": Управленската програма продължава и през следващите 9 месеца /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads