Реклама / Ads
1| 4209 |27.02.2023 НОВИНИ

Кметът на Калофер: Лъжем се, че ядем български продукти. Пазарът е компрометиран, фермери фалират

.
Румен Стоянов
Лъжем се, че ядем български продукти, заяви Румен Стоянов - кмет на Калофер и животновъд. По думите му нашите производители внасят меса, млека, зеленчуци, плодове и други стоки и ги слагат под български етикет. По този начин си компрометираме изцяло нашия пазар и навън, и навътре, подчерта той.
 

Според него сега назрява проблем с уж украинско мляко: "По документи се внасят млека от Украйна, а те са полски, чешки или унгарски - няма значение. Ние никъде досега не сме видяли на етикета да пише "Произведено в България", никъде не е записано откъде е ресурсът. Ето един голям компромис, с който ние потъваме, потъваме, потъваме", обясни той пред БНР.


От една страна българските фермери фалират заради ниски изкупни цени на млякото, от друга страна българите не могат да си позволят да си купят мляко и сирене заради високата цена. Този факт Румен Стоянов коментира така:


"Този проблем виси над нас със страшна сила много години назад, най-малко едно 6-7 години. Откакто сме създали Националното сдружение на кметовете на кметства в България съм поставял въпроса и там. Всички колеги сме на мнение, заедно с колегите животновъди, с производителите, че най-вече големият компромис, който България прави с българския етикет - това води до този момент. Освен това европейските субсидиите, които получаваме - българите и румънците, са най-ниските в Европа. Не можем да бъдем конкурентоспособни".


Кметът на Калофер настоява да има специален български етикет, с който да се маркират продукти, произведени от началото до края само с български суровини. Според него така земеделските производители ще имат по-голям стимул да работят.


По думите му колкото и да малко това, което може да се произведе само от българска суровина, то трябва да е ясно обозначено. "Това ще разграничи вкусовите качества, истинското качество на българското", отбеляза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3356 |21.02.2023 Кметът Пенчо Милков посети производствената база на немската компания „Еберспехер“ . 8| 3046 |13.02.2023 И кметът на Перник напуска БСП: Повече в това не мога да участвам . 7| 5890 |09.02.2023 Кметът Тр. Трайков: Бандитското рязане в Борисовата градина е на фирма, имаща договор с Фандъкова . 0| 3279 |08.02.2023 Кметът отличи първия „Спортист на месеца“ от Спортното училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads