Реклама / Ads
0| 2156 |16.10.2024 НОВИНИ

Кметът на Набатие загина при израелски въздушен удар в Ливан

.
При израелски удари днес по южния ливански град Набатие бяха убити няколко души, сред които и кметът на града. Атаките, които засегнаха и покрайнините на населеното място, доведоха до значителни разрушения и повишават броя на жертвите в Ливан, където конфликтът с "Хизбула" продължава да взима все повече жертви от началото на откритата война.
 

При израелски удари днес по южния ливански град Набатие загинаха няколко души, сред които и кметът на града, съобщи губернаторката на губернаторство Набатие Хоуайда Турк. Тя потвърди, че по града, контролиран от шиитското движение "Хизбула" и неговите съюзници от "Амал", са били нанесени десетина удара, като поразени са били и покрайнините на града.

 

Според информация от местни източници, атаките са били интензивни и насочени към стратегически цели, което е довело до значителни разрушения в инфраструктурата на Набатие. Ливанските власти съобщиха, че спасителните екипи работят на мястото на инцидента, опитвайки се да извадят оцелели и да предоставят помощ на пострадалите. "Хизбула" е мобилизирала своите сили в региона, за да реагира на атаките и да осигури защита на местните жители.

Ливанското здравно министерство информира за петима убити при израелските удари по Набатие. Според различни източници, броят на жертвите може да нарасне, тъй като все още не са извадени всички тела от развалините. От началото на откритата война между "Хизбула" и Израел на 23 септември, в Ливан са загинали най-малко 1356 души, а стотици са ранени, като повечето от тях са цивилни. Според правозащитни организации, конфликтът е довел до хуманитарна криза, която засяга хилядите жители, принудени да напуснат домовете си.

 

В допълнение, при израелски атаки по южния ливански град Кана са загинали най-малко 15 души, съобщава Асошиейтед прес. Според информация на местни медии, атаките в Кана са били насочени към жилищни сгради, което е довело до голям брой жертви и ранения. Израел също така порази южните предградия на Бейрут рано тази сутрин, което е първата атака в района от почти седмица. Ливанската гражданска защита обяви, че 15 тела са били извлечени от развалините и спасителните операции продължават, като усилията са насочени към предотвратяване на допълнителни жертви и осигуряване на безопасност на оцелелите.

 

Тази ескалация на насилието е част от по-широк конфликт в региона, който е обхванал не само Ливан, но и съседните държави. Международната общност изразява загриженост относно последиците от конфликта и призовава за незабавни действия, за да се сложи край на насилието и да се защитят правата на цивилните. Въпреки международните усилия, ситуацията остава напълно нестабилна, а жителите на Ливан продължават да живеят в страх и несигурност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2155 |16.10.2024 Съмнения за фиктивни кремации: Арестуваха собственик на траурна агенция в Пловдив . 3| 8625 |16.10.2024 Трагедия в сянката на скръбта: Доротея Волева загуби Николай Волев в деня на прощаване с Кирил Маричков . 1| 2203 |16.10.2024 Кметът Пенчо Милков даде старт на изграждането на пешеходен мост на езерото в Лесопарк „Липник“ . 3| 6430 |16.10.2024 "Има справедливост! Благодаря!" Василев изгуби делото срещу Морфов. Съдът връща режисьора в Народния театър /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads