Реклама / Ads
0| 3830 |30.01.2017 НОВИНИ

КНСБ иска поетапно увеличение на минималната заплата

.
Пламен Димитров
КНСБ ще настоява пред служебния кабинет за ревизия на тригодишната бюджетна прогноза и за поетапно увеличение на минималната работна заплата през периода 2018-2020 година.
 

Това каза на пресконференция днес лидерът на синдиката Пламен Димитров след заседание на Изпълнителния комитет на КНСБ, на което са били формулирани исканията на синдиката към служебния кабинет и към президента Радев, съобщи БТА.

 

От Конфедерацията очакват среща с премиера през тази или следващата седмица, за да бъдат обсъдени предложенията на КНСБ. По думите на Димитров постиженията на кабинета "Борисов" за увеличението на минималното възнаграждение трябва да продължат, защото въпреки нарастването на МРЗ за периода 2015-2017 година със 120 лева, тя остава най-ниска в ЕС. За сравнение в Румъния е около 317 евро.

 

От КНСБ очакват да бъде приет скоро механизъм за формиране на минималната заплата, какъвто и приоритет беше заявен от служебния социален министър Гълъб Донев. От КНСБ искат още скоро да бъде свикан Националния съвет за тристранно сътрудничество и да бъде поставено началото на планиране на работата на съвета.

 

Служебният кабинет да замрази концесията на летище София, за да бъдат предотвратени рисковете от накърняване на националните интереси и възникване на социално напрежение, настояват от КНСБ. От Конфедерацията очакват и цялостен преглед на състоянието на БДЖ, за да се види доколко са сработили мерките за оздравяване. Предприемане на спешни мерки за оздравяване на енергийния сектор и постигане на баланс по цялата верига на електропроизводството очакват още от КНСБ. Синдикатът настоява и за разработване на ефективен пакет от мерки за борба с енергийната бедност, който включва и дефиницията й.

 

Според КНСБ отдавна е дошло и времето за предефиниране на делегираните бюджети в средното образование с цел равнопоставеност при финансирането на образователните институции. Председателят на СБУ Янка Такева отбеляза, че са направили предложения за усъвършенстване на механизма на делегирания бюджет, тъй като не може той да се определя само по показател брой деца. От синдиката настояват да има три основни компонента и да не допуска да се правят капиталови разходи и парите да отиват за допълнителни пристройки, вместо за работни заплати и повишаване на квалификацията на учителите. Учителският синдикат иска още дуалното образование да се развива като втори шанс за учениците, отпаднали от образователната система.

 

КНСБ настоява още да се дефинира нормативно, че в цените на клиничните пътеки, финансиращи лечебните заведения за болнична помощ, са включени разходи за пряката дейност, а всички останали разходи /капиталови, ремонти, данъци, такси/ се финансират от собственика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3908 |29.01.2017 Столичните социалисти искат Нинова, Паргов и Бойчев . 13| 4534 |28.01.2017 Горбачов иска Тръмп и Путин да забранят ядрените войни . 3| 4485 |27.01.2017 И Радев като Борисов поиска стабилност от служебното правителство . 0| 3694 |27.01.2017 За дълг от 21 стотинки Топлофикация иска 600 лв. за правни услуги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads