Реклама / Ads
0| 2951 |07.03.2022 НОВИНИ

КНСБ иска спешен план за трайно връщане у нас на българската диаспора в Украйна

.
Източник: БГНЕС
Президентът на КНСБ Пламен Димитров отново се обяви за спешно изготвяне на план за трайно връщане в България на българската диаспора в Украйна. Той припомни, че КНСБ настоява от две години за национална програма за трайно заселване на бесарабски българи от Украйна и Молдова.
 

Димитров каза това на форум „Равнопоставеност на половете на работното място в условията на COVID-19 пандемия“. Форумът се организира от КНСБ , в партньорство с Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата към Конфедерацията и Фондация „Фридрих Еберт“ .

 

КНСБ призовава с мирни средства да се разреши военният конфликт, за да могат тези вече милион-милион и половина бежанци да се върнат по домовете си, каза Пламен Димитров. Синдикатът осъжда всички действия, които доведоха до цивилни жертви, прогониха хиляди от домовете им, породиха ужас и страх сред милиони европейци.

По думите на лидера на КНСБ, от две години в контекста на нашата демографска криза, КНСБ призовава държавата, в партньорство със синдикати и работодатели, да предприеме мерки за заселване на българи от Украйна, ако те имат желание. 

"От една страна, нашите сънародници там в момента се нуждаят от подкрепа и сигурност. От друга, страната ни е в сериозна демографска криза и трябва да се стреми да привлече всеки, който има българско самосъзнание", смятат от КНСБ. 

 

Подобно действие ще е в синхрон и с Националното тристранно споразумение между национално представителните организации на работниците, работодателите и правителството, пише БТА.

 

С него през юни 2020 г. бе одобрено да се разработи национална програма за заселване в България на граждани от трети страни с български произход. В изготвения от КНСБ меморандум за социално-икономическото развитие на България през следващите четири години също се настоява за приемане на Национална стратегия по миграция, както и разработване на Национална програма за привличане в България на хора с български произход, граждани на трети държави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3109 |07.03.2022 Обвиненият за злоупотреби с пари от АМ ”Хемус” иска да излезе от ареста . 0| 3674 |06.03.2022 Путин: Край на операцията ще има само ако Киев спре военните действия и изпълни исканията на Mосква . 0| 4398 |06.03.2022 Резников: Кремъл все още не иска да приеме и признае своето фиаско . 0| 3300 |06.03.2022 Сирни заговезни е – искаме и даваме прошка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads