Реклама / Ads
1| 2385 |25.03.2024 НОВИНИ

Кога ще ходим на избори и какво следва за президента и партиите?

.
Източник: личен архив
Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство.
 

Преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев разясни в студиото на "България сутрин" какво следва по процедурните правила.

 

"НС следва да констатира това нейно оттегляне от опита да образува правителство. След това президентът е свободен да пристъпи към консултации за връчване на втори проучвателен мандат. Няма срок за провеждане на консултации. Трябва да бъде прецизиран моментът със съвпадането с изборите за европейски парламент", посочи конституционалистът.

 

След втория опит президентът разполага със 7-дневен срок да връчи мандат на един измежду посочените в Конституцията кандидати за министър-председател. Тази процедура е предхождана от консултации с парламентарните групи. Възможните кандидати са председателят на НС, гуверньорът на БНБ, председателят на Сметната палата и неговият заместник, омбудсманът и неговият заместник, обясни д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът уточни, че Конституцията изброява лицата, които могат да бъдат служебни премиери, но няма последователност, която президентът трябва да следва. Това става по негова преценка. 







"Всеки един от тях може да откаже. Следва Денков да се готви за удължен мандат. Държавата трябва да има управление, не можем да си позволим и ден без изпълнителна власт. Ако президентът откаже да подпише предложения състав от посочения министър-председател, тогава ще наруши Конституцията и може да се започне процедура по търсене на отговорност. Едва ли ще се стигне дотам", каза още Орлин Колев. 

 

В двумесечен срок от последната невъзможност за образуване на правителство, при връчване на третия проучвателен мандат, следва да се насрочат парламентарни избори. Без значение дали имаме служебно правителство, добави събеседникът. Дали ще имаме избори 2 в 1, това зависи и от президента, и от партиите, като е възможно двата вота да са на 9 юни. Съществува и вариант предсрочните парламентарни избори да се състоят седмица след вота за европарламент.

 

"Служебното правителство трябва да бъде много внимателно в изпълнението на своите функции, защото ще понесе политическа и юридическа отговорност. Премиерът и министрите не се ползват с имунитет", подчерта Орлин Колев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8313 |25.03.2024 Намериха колата на Лена Бориславова . 8| 9647 |25.03.2024 Иван Бакалов: Борисов подритна Слави и избра сглобката. Сега обаче ще имаме нова тройна коалиция . 3| 2575 |25.03.2024 "Не изключвам вероятността да бъда подложен на преследване". Заподозряха в тероризъм руснак, живеещ в Украйна . 3| 6668 |25.03.2024 Николай Слатински: Трябва да се опомним, за да оцелеем. Нима не може да се действа навреме, вместо съболезнования след това?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads