Реклама / Ads
0| 5849 |03.05.2007 НОВИНИ

Когато силен гръм удари, как ехото вибрира в парламентарните кулоари

.
Опозицията се нахвърли върху Румен Овчаров с настояване за отстраняването му от министерския пост, съпартийците му го защитиха и поискаха главата на следовател № 1. За всички обаче е ясно, че в дъното на скандала стоят преплетени икономически интереси и политически чадъри.
 
„Случаят е безпрецедентен, защото за първи път в най-новата ни история директор на НСлС и министър в правителството взаимно си отправят обвинения, които представляват тежки престъпления по смисъла на НК”, заяви пред „Фрогнюз” независимият депутат Димитър Абаджиев по повод избухналия огромен скандал между следовател № 1 Ангел Александров и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Според него и двамата, както и зам.-министърът на икономиката Корнелия Нинова, не трябва да заемат длъжностите си, докато се извършва проверката от прокуратурата. „И докато за Ангел Александров това е въпрос на ВСС, то аз и колегите Елеонора Николова и Лъчезар Иванов днес поставихме въпроса в НС за отстраняването на Румен Овчаров, защото това е институцията, която го е избирала. Иницирахме подписка, в която настояваме незабавно министър-председателя да внесе искане за освобождаване на Овчаров като министър на икономиката и енергетиката – това е утвърдена практика в съдебните процедури докато се извършва проверка съответното лице да не заема длъжността си, защото влияе на това”, обясни Абаджиев. Той припомни твърденията на Александров, че е бил изнудван и заплашван да извърши едно или друго действие. „Ако Сергей Станишев има поне малко чувство за отговорност и за защита на политическата демокрация в страната ни, след като вече сме членове на ЕС и предстои доклад за правосъдие и вътрешни работи, той трябва незабавно да внесе това искане. В противен случай ще покаже за пореден път, че е абсолютно некомпетентен и негоден да носи отговорността си като министър-председетел”, е категоричен близкият до ГЕРБ депутат и лидер на „Европейски демократичен път”. Димитър Абаджиев отново повтори тезата си, че следствието трябва да бъде изведено от съдебната система и да бъде към изпълнителната власт. Според него това би решило проблемите в следствието, защото то ще бъде част от изпълнителната власт, която се избира от НС, ще подлежи на парламентарен контрол и цялата отговорност ще се носи от правителството, което и без това по конституция отговаря за реда и сигурността в страната. Абаджиев добави, че в момента има политически чадъри не само в следствието, а много други части на съдебната система, има и по принцип неясни компетенции. „Следствието сега в този вид, в който остана да съществува е абсолютно нефункциониращо, защото, от една страна са му иззети функциите, а от друга, продължава да съществува като орган, което на практика води до блокиране на работата в системата. Трябва да има чиста система и всичко до събиране на доказателствата и внасянето им в съда да мине към изпълнителната власт”, е мнението на юристът.
Народното събрание да състави анкетна комисия с еднакво участие на всички парламентарни групи в нея, която да провери действията на Овчаров, састо и на следствените органи по отношение на корупционните практики в столичната „Топлофикация”, предложи пък лидерът на ДСБ Иван Костов. „Нямаме доверие нито на министъра, нито на следствието”, подчерта той. Според него премиерът Сергей Станишев трябва да се яви в парламента и да даде обяснение какви действия е предприел във връзка със скандала, в който е замесен негов основен министър. „Това е война между институциите”, обяви Костов.
И докато опозицията настояваше за оставсата на Овчаров, председателят на ПГ на „Коалиция за България” Михаил Миков заяви, че „атаката на Александров срещу Овчаров е политическа, в нея се е включил кметът Бойко Борисов и новосформираната му пария ГЕРБ, която се възползва предизборно”. Той е категоричен, че това, което се случва, е вредно за България, за правителството и за БСП, още повече, че тече партньорка проверка от Европейската комисия по глава "Правосъдие и вътрешни работи". Миков настоя шефът на националното следствие да бъде отстранен от длъжност докато трае проверката на прокуратурата. "В крайна сметка става дума за магистратура, която има държавни функции и тя не може да върши нормално своите безпристрастни функции, защото вече е страна в един политически скандал. Оттук насетне няма място за безпристрастие", заяви шефът на червените депутати. Според него министър Овчаров не трябва да бъде отстраняван до края на разследването, защото той в никакъв случай не взима решения по разследване и не доказва факти. "Той носи своята политическа отговорност и никой не е над закона", заяви Михаил Миков.
Върху ГЕРБ и някои среди в БСП, които разчитат на бъдещо партньорство между двете формации, се нахвърли и устатата лява депутатка Татяна Дончева. Тя е убедена, че те имат интерес от избухването на този скандал по време на предизборната кампания. „Една част от тези среди са правителствено представени и представени на ниво ръководство на БСП, но са малцинство”, каза Дончева. Но на поисканото от журналисти уточнение отговори: „Хайде да не се правим на три и половина. Най-големите адвокати на Ангел Александров тия дни се оказаха Димитър Иванов и Цвятко Цветков. Чакам само Божидар Димитров да изока и така да се заключи картинката”. Червената депутатка също смята, че Александров трябва да се оттегли, защото става дума за разследване, а той може да му повлияе. Тя призова журналистите да проверят дали е вярно, че Александров е викал шефа на „Булгартабак” АД Христо Лачев в кабинета си. И разясни: „Шефът на полицията, шефът на сигурността, шефът на следствието, главният прокурор могат да викат хора само в служебно качество. Тези, които отиват в неслужебно качество всъщност са най-близките им приятели”.
Същевременно Татяна Дончева защити министър Овчаров като обяви, че икономически интереси са в основата на скандала му с Александров. Според нея става дума за бъдещите големи проекти в енергетиката и бъдещата геостратегическа ориентация на България – дали ще е свързана с Русия или ще може да реализира проекта “Набуко”, кой ще строи АЕЦ “Белене”, кой ще строи Бургас-Вльора и Бургас-Александруполис. „Тази битка не се води отсега и неслучайно Овчаров е нейн прицел, защото става дума за проекти за милиарди”, каза още народната избраничка. Дончева подчерта, че няма политическо противопоставяне БСП-ДПС. „Това е съвпадение на факти, които пораждат усложнения”, смята тя. В ръководството на ДПС и на БСП имало достатъчно разумни хора, които няма да жертват политическа стабилност, е мнението й. Според нея изчистването на правосъдието трябва да започне и това е прекрасен повод.
Четин Казак от ДПС определи скандала като много неприятен, защото се появява по време на предизборната кампания за евродепутати. Той обаче беше категоричен, че този скандал не е свързан с ДПС и няма да повлияе по никакъв начин на кампанията и представянето на партията на вота.
„Един американски президент беше казал, че съдебната система е в основата на доброто управление. Очевидно е, че нашата съдебна система е болна. Това се отразява на здравословното състояние на цялата ни държава, корозира държавността като цяло”. Така коментира ситуацията пред „Фрогнюз” зам.-председателят на ПГ на НДСВ Минчо Спасов. „Предназначението на следствието, на съдебните органи е да внасят елемента на нормалност в управлението на държавата, да обуздават корупцията и незаконните действия на администрацията и на законодателите. За съжаление, това, на което сме свидетели, показва, че съдебната система не само не се явява страж срещу злоупотребите, но понякога е участник в тях”, допълни жълтият депутат. Всъщност НДСВ е в най-изгодна позиция от партньорите в тройната коалиция, защото не е засегнато от скандала и стои в ролята на наблюдател. Спасов обаче се притеснява от сигнала, който се дава на българските граждани и партньорите ни от ЕС. „Даваме знак, че съмненията относно надеждността на нашата съдебна система и разговорите за евентуално налагане на предпазна клауза върху решенията на нашите съдилища имат някакво основание”, смята той.
Извън параламентарните кулоари лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски пък каза, че когато има възможност лидерите на трите управляващи партии – той, Станишев и Доган, трябва да се съберат. Той допълни, че поддържа контакти и води разговори с другите двама партийни водачи, но те не били „нещо публично или за изява”. „За да функционират нещата, трябва да се действа без да се говори много”, каза Сакскобургготски. Лидерът на НДСВ смята, че исканите оставки на Александров и Овчаров са неща, които излизали извън действителността в момента.
”Ако само се концентрираме върху корупция, корупция и още корупция, мисля, че няма да свършим много добра работа”, коментира той. Според него трябва да се гледа на нещата по един прагматичен начин и да се съобразяваме със законите. „Това тревожи и притеснява всеки гражданин, но за щастие има институции, които действат като в европейска страна”, допълни водачът на жълтата партия. “Не ми се навлиза в детайли”, бе отговорът му на въпрос как гледа на замесването на коалиционните му партньори – БСП и ДПС в скандала. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 57 |28.03.2024 Tежко въоръжени и маскирани униформени с кучета проверяват центровете за мигранти в София . 0| 260 |28.03.2024 АФП: В центъра на последната криза в България е бившият премиер Бойко Борисов . 9| 392 |28.03.2024 Путин нямал планове срещу която и да е страна от НАТО и нямало да атакува Полша . 2| 990 |28.03.2024 И Томислав Дончев "за" разговари с ПП-ДБ след изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads