Реклама / Ads
28| 5553 |24.06.2023 НОВИНИ

Кой е Евгений Пригожин и колко е опасно е да заеме мястото на Путин в Кремъл?

.
илюстрация: Politico
Докато съвременна Русия няма история на успешни военни преврати, би било грешка да се изключи възможността Путин да бъде свален чрез въоръжен преврат. Това изречение бе публикувано в обширен материал на брюкселското издание “Politico” през есента на миналата година - няколко месеца след началото на руската инвазия в Украйна. Статията описва възможните варианти за управлението на страната след Владимир Путин. Един от най-лошите е Евгений Пригожин, създателят на частната военна армия “Вагнер” да вземе властта.
 

В момента Русия е изправена на нокти заради ясната заявка на “готвача на Путин”, както е известен Пригожин, да се саморазправи с командването в Кремъл. Службите са на крак, в много части от страната е обявена тревога, а вече има съобщения, че ЧВК “Вагнер” и Пригожин са поели контрола над Ростов. В яростно обръщение към нацията Владимир Путин обеща да накаже предателите. 

 

Кой е Евгений Пригожин и защо е опасно той да седне на мястото на Путин в Кремъл? 

 

“Нужен е абсолютен и катастрофален колапс на държават, за да може Пригожин да получи шанс”, написаха още преди месеци от брюкселското издание “Politico”. 

 

Случващото се днес в Руската федерация е резултат от поредицата неуспехи на бойното поле за Москва и продължаващата контраофанзива на Украйна. Изпращането на неподготвени мъже на фронта увеличи броя на жертвите. Масовата мобилизация в страната вкара войната в дома на обикновения руснак, който бе принуден да се сбогува с близките си, за да лее кръв на бойното поле. 

 

Няколко фактора на практика създадоха условията за перфектна буря и разгърнаха възможността Пригожин да заплаши военното командване на Кремъл с метеж и да впрегне хилядите си войници в “марш за справедливостта”. Конфликтът с военното командване на Руската федерация изглежда се превърна в катализатор за процесите. 

 

Пригожин се очерта като ключов играч в пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Частната му армия "Вагнер" се превърна в основна бойна единица да руските атаки в голещи зони на войната. 


Пригожин е от Санкт Петербург - родният град и на Владимир Путин. 


След известно време в затвора за кражба, Пригожин създава верига за продажба на хот-дог в Санкт Петербург. Бизнесът потръгва и в рамките на няколко години годините на беззаконие през 90-те Пригожин успява да отвори скъпи ресторанти в града. По-късно кетъринговата компания на Пригожин "Конкорд" сключва договор за доставка на храна в Кремъл, което му печели и прозвището "готвача на Путин". 


Години наред Пригожин отричаше, че "Вагнер" изобщо съществува. На 27 юли 2022 г. контролираните от Кремъл медии внезапно признаха, че вагнеровци се бият в Източна Украйна. Пригожин също започна да публикува видеоклипове в социалните медии - очевидно заснети в окупирани части на Украйна - в които се хвалеше с подвизите на "Вагнер" там.


През годините слушахме много за групата наемници. "Вагнер" се описва като "частна военна компания". За пръв път беше идентифицирана през 2014 г., когато се развиваха събитията в Източна Украйна, "Вагнер" подкрепя проруските сепаратисти. Оттогава армията значително е нараснала - голяма част от воюващите сили на Пригожин в Украйна днес са вербувани от затворите срещу обещания за помилване. Много от тях в момента са се върнали по домовете си и вече има съобщения за тормоз и престъпления. 

 

Пригожин е обвиняван и в намеса на изборите в САЩ - твърдения, които той дълго отрича до ноември 2022 г., когато признава, че има пръст в операциите, които се зарича да продължат. 

 

През февруари 2023 г. той заяви, че е основател и дългогодишен мениджър на Агенцията за интернет изследвания - така наречената "фабрика за тролове", с която Пригожин също толкова упорито отричаше да има нещо общо.

 

"Вагнеровци казват, че биха гласували за Пригожин, вместо за Путин по всяко време. Струва ми се, че той мирише на кръв", написа неотдавна в Twitter журналиста Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat.


Това обаче би изисквало зашеметяващ обрат на бойното поле, при който голяма част от територията, за която Русия претендира от 2014 г. насам, е загубена и орди от недоволни войници се завърнат обратно в родината си, за да бродят по улиците. 


Няма такъв прецедент в късната имперска, съветска и съвременна история: най-близкият паралел биха били революционните събития от 1905 и 1917 г., последвали военни катастрофи, написаха още преди месеци "Politico". 


Днес руският президент направи подобен паралел - с Октомврийската революция от 1917 г. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 3489 |24.06.2023 Путин бесен на Пригожин: Това е държавна измяна и нож в гърба на народа и армията . 8| 2941 |24.06.2023 Милен Керемедчиев: Пригожин не иска Путин, а Шойгу . 11| 3382 |24.06.2023 Михаил Ходорковски към руснаците: Не подкрепяйте Пригожин и ”Вагнер” . 51| 7931 |24.06.2023 “Операция Крепост” заради Пригожин. ”Вагнер” вече са в Московска област /обновява се/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads