Реклама / Ads
18| 9164 |03.08.2021 НОВИНИ

Кой кой е в проектокабинета „Николов“?

.
Източник: БГНЕС
Въпросът на деня получи отговор. Вече са ясни имената на кандидат-министрите, предложени от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Ето кой кой е в новия кабинет:
 

Петър Илиев, предложен за министър на правосъдието в предишния кабинет, сега е кандидат-министър на вътрешните работи. Неговото име бе спрягано и за евентуален премиер.

 

Илиев е лауреат на приза „Адвокат на годината“, който му бе връчен от бившия служебен премиер на Радев проф. Огнян Герджиков.


Илиев е завършил магистърска степен по право в СУ "Св.Климент Охридски", специализирал английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания. Има специализация и по американско право в Ню Йорк. Владее оанглийски, испански и руски език.


Той е главен асистент в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” от 2006 г. досега. Преподава „Конституционно право“, „Организация на правозащитните институции“ и „Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища“.


Петър Илиев e управляващ съдружник на Адвокатско дружество "Илиев и Партньoри". Адвокатското дружество е отличено за най-добра кантора на 2020 г. в Националните награди за правосъдие. Самата кантора съществува от 16 г. и се ангажира с конституционното дело срещу промените в Закона за личните данни преди години, за които се смяташе, че ограничават свободата на изразяване и журналистическата свобода и установяват предпоставки за противоконституционна цензура и автоцензура (при приемането законодателство в синхрон с GDPR – б.р.). КС отмени въпросния текст от закона като противоконституционен. Кантората и Илиев специализират в конституционното право и участват в искания до КС и изготвяне на становища.


Илиев е бил член на научно-изследователски проекти и екипи. Участвал е в научните колективи на редица научно-изследователски проекти по различни правни въпроси.


Организирал правната страна на референдума на Станислав (Слави) Трифонов от 2016-а, сложил основата на "Има такъв народ", по думите на самия лидер.


Основател и председател е на няколко бизнес организации - Канадско-българската търговска камара, Българската икономическа камара и Карибско-българския бизнес клуб.


Бил е зам.-председател на Британско-българската търговска камара. Петър Илиев ръководи Консулството на Барбадос в Република България.

 

За министър на правосъдието в проектокабинета на Пламен Николов е предложен депутатът от ИТН Момчил Иванов. Той е адвокат по професия.  Роден е на 14 февруари 1976 г. във Видин. Беше депутат от „Има такъв народ“ и в предишното 45-о Народно събрание. 

 

Ради Найденов е предложен за министър на външните работи. Веднъж вече той имаше честта да оглавява този пост (в първия служебен кабинет на Румен Радев (с премиер Огнян Герджиков) през пролетта на 2017 г.) Сега е вторият му шанс. Дипломат от кариерата, 58-годишният Найденов в момента изпълнява длъжността на посланик на България в Швейцария и в Лихтенщайн (със седалище в Берн).

 

Найденов е работил в правителството на Симеон Сакскобургготски, първо като зам.-министър на отбраната, а по-късно като началник на кабинета на премиера.

 

Той излиза от изпълнителната власт, за да поеме дипломатическата мисия на България в Австрия (два мандата от 2005 до 2011). През 2011 става постоянен секретар на МВнР, а година по-късно е изпратен за посланик в Германия.

 

Образованието му е по „Международни отношения“ от УНСС, завършил е курс за млади дипломати към Европейския колеж за изследвания в областта на международната политика и политика за сигурност – център „Джордж Маршал“.

 

Ради Найденов владее немски, руски и английски езици.

 

Теодора Ганчовска остава предложението та ИТН за министър на отбраната. Тя може да стане първата жена, заела този пост.

 

Генчовска бива представяна като експерт по отбрана и въоръжени сили. Преминала е през обучение във Военната академия в София. Работила е в Генералния щаб на Българската армия.

 

Стига до началник на Отдел „НАТО и ЕС“ в Министерството на отбраната.

 

Има и допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Генчовска фигурира като част от Координационното звено на инициативата „Три морета“, която се проведе през юли. Тя е била главен експерт към администрацията на президента Румен Радев.

 

Кандидатът за министър на икономиката Десислава Димитрова е председател на Съвета „Кръговата Икономика - Зелената Алтернатива за България“ към Българската Търговско-промишлена палата, показва справка на БНР.

 

Димитрова има редица международни сертификати, а според Търговския регистър е собственик на „Био стопанство Лопянко“, която иска да произвежда органична коприна.

 

Димитрова е гостувала в предаванията на телевизията на Слави Трифонов 7/8. Ето фрагмент от обяснението й защо още кръговата икономика не е в начален етап у нас в интервю на Тошко Йорданов.

 

„В момента се намираме на т.нар. линеен тип икономика, имаме един ресурс, от него произвеждаме продукт, консумираме го и отпадъкът просто… Кръговата икономика обаче, това е моделът на пеперудата и той винаги е разделен на две посоки – в биологична част и технологична“, обясни тя.

 

За министър на енергетиката в проектокабинета на Пламен Николов е предложен Александър Николов, в момента служебен заместник-министър на енергетиката.

 

Според справка на сайта на Министерство на енергетиката Александър Николов е роден на 2 декември 1982 г.

 

Притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС.

 

Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

 

Владее английски език.

 

„Има такъв народ“ предлага Ивайло Кожухаров за министър на туризма. Той е магистър по икономика и по маркетинг с над 17 години професионален опит в сферата на туризма. Има и над 13-годишен опит като изпълнителен директор, генерален мениджър и консултант на редица успешни хотелски комплекси в България.

 

„Изпълнителен директор е на хотелска верига Тракийски хотелиери и генерален мениджър на четиризвезден хотел в София, част от международен бранд. На 36 години е и владее 4 езика“, представи го още при предния проектокабинет Трифонов.

 

Кожухаров е живял и учил във Виена. Още докато учи, започва работа като рецепционист в Албена. Едва 23-годишен става управител на четиризвезден хотел с 250 стаи и над 100 души персонал в същия комплекс. Туризмът постепенно се превръща в неделима част от живота му, пише във визитката му в страницата на ИТН.

 

Работейки години наред за авторитетни компании в сферата на туризма, Ивайло Кожухаров натрупва опит, който започва да прилага и като консултант. Член е и на УС и съучредител на „Българска асоциация на Професионалистите в мениджмънта на Хотели“.

 

Гроздан Караджов, който години наред бе главен секретар на министерството на транспорта, а в същото време и шеф на БТК докато беше държавна, може да се върне във ведомството като министър.

 

Караджов от години е свързан с транспорта, бе и депутат в ресорната комисия в Народното събрание от Реформаторския блок. 

 

В личния си сайт той е публикувал биографията си:

 

Завършва „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония.

 

Активен участник в студентските протести през 90-те години. Председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества. Съосновател и национален координатор на Българско сдружение за честни избори.

 

Професионалната му кариера започва във фондация „Отворено общество“ – София, където последователно заема длъжностите „програмен координатор“, „главен секретар“ и „програмен директор“.

 

В периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. В периода 1998 – 2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS.

 

От 2001 до 2004 г. Гроздан Караджов е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

 

Член на Управителния съвет на Центъра за икономическо развитие. Учредител на фондация „Светът на Мария“ и дългогодишен активен дарител.

Народен представител в 43-ото Народно събрание.

 

Според сайта на „Има такъв народ“ предложеният за регионален министър Георги Георгиев е с 10-годишен управленски опит в областта на частния бизнес и управление на проекти, 4,5 години управленски опит в държавна администрация, 8 години преподавателски опит в български университети и висше училище.

 

Родом е от Враца. Завършил е ВВИСУ „Любен Каравелов“ през 2000г.. Преподавал е там 5 години като асистент и старши асистент. Успоредно с това е защитил през 2005 г. дисертационен труд в областта на управление на инвестиционни строителни проекти. Участвал е в екипа към Министерство на финансите, въвел капиталово бюджетиране основано на проектен подход на базата на неговия дисертационен труд за период от 3,5 години. Има собствена консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, финансирани със публични и частни средства, включително и такива със средства от фондовете на ЕС. Ръководил е екипа, разработил методиката за изчисляване на „значително несъответствие“ в областта на гражданската конфискация. Бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Образование

 

Образователна и научна степен „доктор“ по „Организация и управление на производството / строителство/“. Образователна и квалификационна степен „магистър“ по „Промишлено и гражданско строителство“, строителен инженер. Образователна и квалификационна степен „бакалавър“ по „Организация и управление“, офицер.

 

Пламен Абровски може да поеме Министерството на земеделието и храните.

 

За петте години работа в Постоянното представителство на България към Европейския съюз в Брюксел той получава „много добро обучение и квалификация по отношение на Европейското законодателство в сектор „Земеделие“, пишат от ИТН.

 

Участието му в Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС, както и в различните работни групи към Съвети и Комитети към ЕК развива компетенциите му по отношение на водене на преговори, комуникация с чуждестранни делегации и начините на вземане на решения.

 

Познава много добре законодателството в сектор „Земеделие” и в сферата на здравеопазването на животните, фитосанитарния контрол и безопасността на храните. Има добри познания в административното, трудовото, търговското и гражданското право.

 

Магистър е по право в Югозападен университет „Неофит Рилски“ и има 17-годишен професионален опит. Главен секретар е на Националния съюз на земеделските кооперации в България.

 

Освен това е юрисконсулт в Българска агенция по безопасност на храните, както и главен сътрудник по „Управление на Европейски програми и проекти“ в отдел „Оценка на проекти и договаряне“, Главна дирекция „Оперативна програма околна среда“.

 

Финансистът Пламен Данаилов, който е предложен за финансов министър в проектокабинета на „Има такъв народ“. Има 20 години опит в различни компании в България, показва справка в профила му в професионалната мрежа LinkedIn.

 

Именно с този факт Данаилов се представя в предизборната кампания, както и в медийните си участия в телевизия 7/8 преди влизането си в политиката.

 

Той е депутат от 23-ти район в София в настоящия и предишния парламент, като преди това няма политически опит. В екипа на „Има такъв народ“ е от три години.

 

Пламен Данаилов има магистърска степен по финанси и счетоводство от УНСС, а още в краткия период на съществуване на 45-ото Народно събрание постави въпроса за изтичащия към онзи момент и вече изтекъл мандат на гуверньора на БНБ Димитър Радев.

 

Данаилов е уверен, че именно Централната банка трябва да има водеща роля в кампанията за приемане на еврото у нас, а за него не трябва да се бърза, защото за доходите в България.

 

„Трябва горе-долу да стигнем до средноевропейските нива, а едва тогава може би няма да има шок“, заяви преди последния парламентарен вот в интервю за  bTV финансистът.

 

Той се обяви за запазване на плоския данък у нас – засега.

 

„Но трябва да бъде въведен минимален необлагаем доход. Трябва да бъдат въведени първи стъпки в малко по-дългосрочен план на семейно подоходно облагане“, коментира в същото интервю Данаилов дни, след като е станал баща за трети път.

 

Преди влизането му в 45-ото Народно събрание финансистът има медийни изяви в телевизията на Слави Трифонов, а през март 2020 година коментира лошата събираемост на НАП в интервю на Тошко Йорданов.

 

„От 31 декември 2010-а до 31 декември 2016-а това представлява 25,5 нови милиарда лева нови вземания, които НАП не е успял да събере“.

 

Нито в биографията му на страницата на „Има такъв народ“, нито на сайта на парламента е посочено дали и какви чужди езици владее Пламен Данаилов. Справка в LinkedIn показва, че целият му трудов стаж е изцяло в България.

 

За министър на околната среда и водите е предложена Силвия Бакърджиева. Според профила й в LinkedIn тя е работила на различни позиции в Брюксел от 2014 до август 2020, а преди това е бил в юридически консултант в Министерство на екологията. От лятото на миналата година става зам.-директор и юридически съветник на „Органик Серт“.

 

За министър на труда и социалната политика в проектокабинета на Пламен Николов е предложена Теодора Пенева.

 

Според биографичната справка на сайта на „Има такъв народ“ тя е завършила Икономика и управление по отрасли - енергетика, инфраструктура и публични услуги в СУ „Св. Климент Охридски“, „Управление на институциите за социална работа“ в СУ „Св. Климент Охридски“, „Международна икономика“ в Пекински университет.

 

Била е заместник-директор в Социологическа агенция Китай All China Marketing Research, експерт пазарни анализи в ЕВН България, продуктов мениджър в ЕМИС, главен асистент в БАН - секция „Публични политики и социални промени“ и „Международна икономика“.

 

Пенева има над 17 години практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България.

 

От 2017 г. работи в системата на БАН и придобива практически опит в стратегически изследвания на национално ниво, в разработката на държавни политики и национални секторни стратегии. Участва в екипа по проект „Изготвяне на национална стратегия в областта на енергетиката“ в частите за потребление, пазар на труда и международен пазар.

 

Има опит с управление на проекти, придобит в работата по социологически и секторни проучвания в Китай и самостоятелно ръководене на проекти в България. Също така притежава опит в методите на измерване на енергийната бедност и оценка на различни видове политики за намаляване на енергийната бедност, общата бедност, и политики за сектор социални услуги.

 

Предложената за министър на здравеопазването в първоначално предложения кабинет Велислава Петрова сега е кандидат за министър на образованието и науката. Тя е имунолог с докторски степени по имунология и вирусология и именно затова се смяташе, че е най-подходяща за здравното министерство. 

 

Доц. Силви Кирилов е изборът на мандатоносителя за съставяне на правителство - партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

 

Сега за здравен министър е предложен до. Силви Кирилов, специалист уролог. Той завършва Медицински университет София със специалност „Урология“. Продължава образованието си в Университета за Национално и Световно Стопанство (УНСС), като там става магистър по икономика на здравеопазването със специалност „Здравен мениджмънт“. Доктор е по медицина.

 

От 1977 г. работи в „Медицинска академия София“ като доцент уролог.

 

В периода 2003 г. – 2006 г. Кирилов е оглавявал „УМБАЛ Александровска, а през 2007 – 2008 „МБАЛ Доверие“. В периода 2009 – 2012 е начело на „Агенция по трансплантации“.  За една година - 2017 - 2018 оглавява и „МБАЛ Уни Хоспитал“.

 

Той влезе като депутат в парламента от групата на „Има такъв народ“, както в предишния 45-ти парламент, така и в новото 46-то Народно събрание.

 

Радостин Василев остава предложението за министър на младежта и спорта. Той е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“ и е адвокат от Софийската адвокатска колегия и управляващ партньор в адвокатското дружество „Радостин Василев“. Има 13 години юридически стаж в гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство.

 

Василев осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като ФИФА и УЕФА, при спорове и казуси във футбола, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана.

 

Той беше избран за председател на парламентарната правна комисия в 45-ото НС, в което бе депутат от „Има такъв народ“.

 

Във футболните среди името му се свързва с работата му в ЦСКА под ръководството на Александър Томов и „Титан“. Тогава той заедно с благоевградчанина Кирил Калинков спасяват клуба от фалит.

 

Василев бе част и от екипа на Любослав Пенев при президентските избори за БФС през 2018 година.

 

Радостин Василев е водач на листата на „Има такъв народ в родния му Плевен. Говори 4 езика и е на 36 години.

 

Както вече Фрог Нюз писа тенорът Георги Султанов – солист на Държавна опера-Пловдив, е издитнат от „Има такъв народ” за министър на културата. Пял е на сцените на Музикалния театър във Велико Търново, операта на Бургас и Националната опера и балет. От 2001 г. Георги Султанов е музикален и финансов консултант към фестивала „Златната Диана” в Ямбол. Член е на „Ново Бахово общество” в Лайпциг – Германия.

 

Султанов е израснал в семейство на артисти, той е внук на големия български актьор Петър Слабаков. Майка му Боряна е виолончелист, баща му Николай - диригент, а вуйчо му Красимир – художник . Дядо му от бащина линия е Георги Султанов – основател на музикалния театър в Ямбол.

 

Тенорът Султанов свири на цигулка, пиано и обой, но в крайна сметка избира да се развива професионално в оперното пеене.

 

Д-р Антония Валентинова отново е предложена за министър без портфейл по ромските въпроси. Тя е лекар, анестезиолог. Завършила е Медицинския университет-София. Работи като лекар-ординатор в Спешна помощ и лекар-специализант „Анестезиология и интензивно лечение“. Говори 4 езика. На 27 години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3028 |03.08.2021 Потушен е пожарът край Перник . 17| 26059 |03.08.2021 Хаджигенов: В предложените вътрешен и правосъден министър не виждам пламък и гняв да се борят с ламята . 6| 4565 |03.08.2021 Любомир Каримански: Предпочитам да чуете довечера дали съм в списъка с министри, за да сте изненадани . 48| 10779 |03.08.2021 Тошко Йорданов: Хората в кабинета са това. Промени няма да има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads