Реклама / Ads
0| 3012 |12.07.2024 НОВИНИ

Кои са най-желаните специалности след 7. клас?

.
Източник: личен архив
Специалностите „Електронна търговия“ и „Банково дело“, които се изучават в Националната търговско-банкова гимназия, са сред най-желаните от учениците в София. Това показват данните на РУО София -град след първото класиране.
 

Специалност „Електронна търговия“ с английски и испански език е пожелана от 1480 ученици, а „Банково дело“ с английски и испански език – от 1332 деца.

 

Следват „Бизнес администрация“ в Националната търговско-банкова гимназия, „Строителство и геодезия“ в Софийска професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“, както и „Графичен дизайн“ в Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“.

 

Интерес има също така към Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ и Първа АЕГ. Следват паралелките във Втора АЕГ с английски и немски език, в 32 СУ с английски и испански език и в 164 Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“.

 

И тази година Софийската математическа гимназия е с най-висок минимален бал – 483 точки. Следват ТУЕС (470 точки) и 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“ (465 точки).  

 

Припомняме, че записването на класираните на първи етап или подаването на заявления за участие във втори етап става от 15 до 17 юли. 

 

Важно е да се знае, че заявлението за участие във второто класиране се подава на хартия в училището, в което е класиран ученикът, а не електронно чрез портала или гнездо. В него ученикът не може да променя, пренарежда или добавя нови желания.

 
Децата, които са класирани на първо желание, отиват в училището, в което са приети, и се записват на място.

 

Ако не го направят, губят мястото си за това училище за първи и втори етап.

 

Тези, които са приети на второ или следващо желание, могат или да се запишат там, или да подадат заявление за участие във второ класиране.





Заявлението се получава от училището, в което е класиран ученикът, където се и подава.

 

На втория етап учениците отново се класират в зависимост от бала и по реда на желанията си, но само до мястото, на което са класирани на първия етап. Те може да бъдат класирани на по-предно свое желание или отново на желанието им от първия етап, но никога по-надолу, т.е. мястото им се пази.

 

Резултатите от второто класиране се обявяват на 19 юли, а записването на класираните е от 22 до 24 юли включително.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2407 |12.07.2024 "Заблуждава потребителите и не е достатъчно прозрачна". ЕК реже Илън Мъск, X нарушава дигиталното право . 0| 2284 |12.07.2024 Най-любопитните статистики от Евро 2024 . 1| 2347 |12.07.2024 Независимите депутати са трета сила в парламента . 3| 15792 |12.07.2024 Каква е разликата между българските и гръцките плажове?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads