Реклама / Ads
9| 10935 |24.10.2022 НОВИНИ

Кой опитва да поругае името на основателя на кардиохирургията у нас - проф. Чирков?

.
Проф. Александър Чирков
Започва обществена подписка /виж долу/ с искане специализираната кардиологична болница в София да запази името на нейния създател проф. д-р Александър Чирков. Тя е инициирана от спасени пациенти, техните близки, приятели на известния лекар и хора, благодарни за неговите дела.
 

“Завистливи, подли и неблагодарни хора се опитват да поругаят името на  учителя ни. Този път посмъртно”, признаха пред медията негови ученици.  

 

Подписката стартира тази неделя, след като в общественото пространство се появи информация, че медици и обществени лица са поискали от настоящия служебен здравен министър Асен Меджидиев  да заличи  името на проф. Чирков и да върне старото “Св. Екатерина”. Любопитно е, че в мотивите за това са изтъкнати факти, които лесно могат да бъдат проверени и оборени. 

 

Така например се посочва, че болницата е кръстена от патриарх Максим и само друг патриарх може да промени името й. Това, обаче се оказва партенка. Присъствали на събитието духовници от “Св. Синод” обясниха, че “такъв канон не съществува”.

 

Допълниха, че патриарх Максим не е дал името на болницата, а единствено е осветил параклиса, който се намира на територията на лечебното заведение. Отслужил е само  литургия за здраве на хората, които се лекуват там, но в словото си не е посочил нито какво ще е  името на въпросната болница, нито от какво точно ще се лекуват нуждаещите се. Духовниците изрично  подчертават, че не съществува литургия за кръщаване на лечебно заведение или на други общественополезни сгради. Допуснаха, че името на покойния патриарх Максим се намесва умишлено с цел да се придаде тежест на “доноса” по модела на  мракобесната  Държавна сигурност.    

 

В мотивите да се обругае за пореден път името на знаменития лекар, създал и развил кардиохирургията в България, се посочва фактът, че известните болници в Европа носят имена на светци. 

 

Това се оказва манипулация. Дори църковната болница в Рим, в която се е лекувал Папа Йоан Павел Втори носи името на лекаря,  психолог и неин основател  - д-р Аугостино Джемили.    

 

Медици признават пред Фрог нюз, че зад инициативата да се махне името на проф. Чирков стоят съвсем други интереси. Според тях те са свързани по-скоро с личностни конфликти и най-вече със завист към проф. Чирков и дело му от негов ученик. Лекари признават, че въпросния ученик  е унизил приживе публично учителя си, като го е принудил да напусне създаденото от него лечебно заведение. 

 

Други ученици на проф. д-р Александър Чирков, които в момента са имена в кардиохирургията и продължават неговото дело, имат съвсем друго отношение и никога не крият, че постигнатото от тях го дължат именно на проф. Чирков.

 

 “На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще”. Така звучи част от Хипократовата клетва, но за някои лекари тя очевидно не важи.

 

Петиция  ТУК!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3508 |21.10.2022 В кулоарите на НС се завъртя името на Надежда Йорданова от ДБ за шеф на парламента . 3| 3238 |21.10.2022 ПП били талибани според Митов, но от ГЕРБ ще говорят с тях в името на България . 7| 16711 |12.10.2022 От ПП се опитвали да сплашат Добрев със службите. Не бил излъгал, купуван е по-скъп руски газ през посредници . 0| 7528 |11.10.2022 Мъж и жена изтеглиха 90 000 лв. кредити от името на други хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads