Реклама / Ads
4| 5442 |14.12.2023 НОВИНИ

Болница "Чирков" си връща старото име "Света Екатерина". Свидетели сме на неморален акт, смятат специалисти

.
Министър Христо Хинков върна името на болница "Чирков", отново става "Света Екатерина". "Това не е промяна, а връщане на старото име", посочиха от Министерството на здравеопазването. Tемата коментираха проф. Заприн Въжев, доц. Румен Илиев и здравният мениджър д-р Андрей Марков в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком.
 

"Такава ситуация, в която се намираме в момента, е безпрецедентна. Свидетели сме на един неморален акт, който нарушава принципите на възпитанието. Това е ниско морален акт, който цели да измести фокуса на вниманието", заяви Андрей Марков, изпълнителен директор на "Сити Клиник".

 

По думите му обществеността като че ли не е изненадана от този акт. "Не сме изненадани от липсата на адекватни решение по отношение на здравеопазването. Свидетели сме на махленски сцени", посочи той.

 

Кардиохируругът проф. Заприн Въжев от своя страна коментира следното:

 

"Аз няма как да съм на 100% сигурен къде е причината, мога само да предполагам. Аз наистина съм единствено кардиохирург. Няма да занимавам аудиторията с моята история, но факт е, че в момента аз не мога да практикувам кардиохирургия в Пловдив. В момента работя като гръден хирург и съм свидетел на всичко, което се случва в съвременната кардиохирургия, чието начало беше поставена от проф. Чирков. Проф. Генчо Начев, който беше ученик на проф. Чирков, беше избран за негов наследник. Преди 2 г. на Конгрес на Асоциацията по гръдна и сърдечно-съдова хирургия заявих открито, че всички ние сме длъжници на проф. Чирков. И заради този факт аз предложих да бъде открита банкова сметка, която да послужи за построяването на негов паметник. След това мое предложение, атаките към мен бяха още по-силно изразени. Така че нищо не ме учудва", посочи проф. Въжев.

 

В студиото се включи и здравният министър проф. Христо Хинков, който беше запитан по силата на какво е подписал тази заповед за преименуването на болница "Александър Чирков" в болница "Св. Екатерина".


"Това не е самостоятелно мое лично решение. Това е решение на ръководството на МЗ. Писмото, което доведе и до нашето решение, е подписка от 119 изявени лекари, професори и преподаватели. Аз не знам от кого е осветена болницата, но тези интелектуалци подкрепиха това решение. Името "Св. Екатерина" е наложено през годините и няма никакъв проблем то да остане. Паметта на проф. Чирков ще бъде почетена достойно без никакви инсинуации, че делото му се ревизира. Името "Св. Екатерина" беше избрано от самия Александър Чирков с посредничеството на БПЦ", отбеляза проф. Хинков.

 

"Аз не защитавам нито едната, нито другата страна. Просто сега получавам подписка от инициативен комитет, доста неграмотно написана, която настоява да се запази името "Проф. Александър Чирков". Никакъв натиск не ми е оказван за нищо. Аз свиках ръководството на МЗ и колективно взехме това решение. Въз основа на тези 2 подписки, аз съм взел това решение", каза още здравният министър.

 

Проф. Въжев от своя страна каза, че опитът да се поругае проф. Чирков и името му е плод на много ниски и недостойни човешки страсти.

 

"Жалко е, че обществото ни позволява това да се случва и има отражение на всички сфери на нашия живот. Нови болници се разкриват, демографската катастрофа обаче остава безспорен факт. Явно и МЗ и здравният министър, който за жалост взима страна в случая, неглижира казуса. За мен това е тенденциозно и е жалко, че се случва в обществото ни. Недостойно е. Трябва да се организира още една подписка, ако трябва, за да се защити името на проф. Чирков", категоричен бе лекарят.

 

Доц. Румен Илиев, кардиохирург от школата на проф. Чирков, пък изрази мнение, че това не е нещо, което е необичайно - да се кръсти болнично заведение на човек, който е имал най-голям принос за него.

 

"Това бих казал даже, че е практика. Има няколко имена, които откровено са врагове на проф. Чирков. Имаше хора, които не го харесваха. Името е дадено още от самото създаване на болницата. Ако питате хората на улицата, те ви казват - отиваме в клиниката на проф. Чирков. Според мен по-голямо признание от това няма. Искам да отбележа едно твърдение, че Патриархът бил осветил болницата. Това е абсолютно невярно. Патриарх Максим дойде да освети параклиса на болницата. Това е важно уточнение", допълни специалистът.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 29983 |14.12.2023 Експерт: "Лукойл", откакто са дошли в България, не са платили една стотинка данък . 3| 4570 |14.12.2023 Тони Николов за МОЧА: Има памет, която е благо, има памет, която е зло . 11| 5202 |14.12.2023 Евросъюзът започва преговори за присъединяване на Украйна и Молдова . 5| 4508 |14.12.2023 Проф. Вили Лилков: Паметникът на съветската армия трайно е разделил българското общество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads